Gud verkar trots hindunationalisterna

– BJP verkar vilja att Indiens kristna ska flytta till Europa och muslimerna till Pakistan, säger Steven David som är kyrkoledare i Hindustani Covenant Church.

Steven David leder en kyrka i Indien som grundades av svenska missionärer på 1940-talet. Trots att hindunationalistiska BJP ökade sin makt i det senaste valet och den kringskurna religionsfriheten påverkar hans kyrka – ser han med stoiskt lugn på situationen för de kristna i landet.

I början av maj nåddes Equmeniakyrkan av sorgebud från Indien. Pastor Nandu Gulab Tadokha i samarbetskyrkan Hindustani Covenant Church (HCC) hade avlidit av skadorna han fick när han attackerades av en mobb på vägen hem efter en gudstjänst i Chopra.

– Församlingsmedlemmarna är bedrövade, säger Steven David, kyrkoledare för HCC.

Han besökte nyligen församlingen i Chopra, som trots sorgen hanterar situationen pragmatiskt. Den avlidne pastorns arbetsuppgifter har delats upp mellan fem andra pastorer i området och utvecklingsarbetet fortsätter.

– De är inte rädda och stöttar varandra på ett fint sätt. Innan sin död sa pastorn att det goda arbetet inte får ta slut, oavsett hur det går med honom. Så nu fortsätter vi arbeta i det mycket fattiga området och visa Kristi kärlek i handling.

Det innebär sociala insatser så som utbildning, mikrolån till småföretagare och program för att dela ut getter och hönor. Just nu är Chopra, som ligger mitt i Indien, drabbat av svår torka, upp till 45 graders hetta och avsaknad av lokala vattenkällor.

– De kan gå 36 dagar utan att tankbilen med rent vatten kommer. När den väl gör det tar vattnet slut på en timme ungefär. Därför arbetar vi nu för att få igång vattendistribution till området.

HCC planerar även att borra brunnar och dela ut djurfoder och utsäde. Equmeniakyrkan har beslutat att bidra till detta med hjälp av en insamling.

Trots besöket i Chopra vet Steven David fortfarande väldigt lite om vad som hände den avlidne pastorn. Polisen undersöker fallet men Steven David tror inte att det ger klarhet.

– Attacken hade religiösa förtecken. Troligen finns det många på orten som vet vem som gjorde det, men väljer att inte berätta för polisen. Eller så vet redan polisen, men ser genom fingrarna eftersom det var en attack mot kristna.

Attacken var den första av den här kalibern att drabba HCC:s församlingar.

– Visst är det ledsamt, men jag är inte förvånad. De senaste årens utveckling har tvingat oss att förbereda oss på att sådant här kan hända.

De senaste fem åren har det hindunationalistiska högerpartiet Bharatiya Janata Party (BJP) fått allt mer makt, och de muslimska (170 miljoner) och kristna (65 miljoner) minoriteterna i landet känner hur snaran långsamt dras åt kring dem. Grupperna begränsas på olika sätt, men Steven David kan inte offentligt beskriva hur. Det är ändå dokumenterat att administrativa begränsningar och våld mot muslimer och kristna har ökat avsevärt.

Nyligen förrättades nationella val där BJP flyttade fram positionerna ytterligare. Nu har BJP över 300 ledamöter i parlamentet. Det är nästan 20 fler än vid förra valet, och klart fler än de 272 som behövs för egen majoritet i underhuset.

– BJP är stolta över hinduismen, och anser att Indien tillhör hinduer. De vill få hinduiska indier ute i världen att återflytta. De verkar vilja att landets kristna ska flytta till Europa och muslimerna till Pakistan, säger Steven David.

För fem år sedan fanns det 33 000 licenser för humanitära och sociala organisationer att verka i landet med bidrag från utlandet.

– Nu finns det bara 13 000 licenser kvar. Det har drabbat många kristna organisationer, till exempel Compassion International som via fadderbarnsprogram har nått ut till över 100 000 barn.

Tidigare hade kristna organisationer nästan monopol på utbildning, socialarbete och sjukvård, men nu gynnar staten i stället hinduiska organisationer. Enligt Steven David är det en märkbar skillnad i utförandet.

Det har blivit svårare att ändra den religionstillhörighet som anges på ID-kortet. Ändringen görs i domstol, men numera förbjuder flera delstater religionsbyte.

– Ändå finns den rätten i grundlagen, enligt vilken Indien dessutom är ett sekulärt land. Men varken regering eller rättsväsende följer grundlagen på den punkten.

Steven David befarar att BJP:s utökade makt kan leda till att situationen för kristna i Indien kan börja likna den i Nepal, där det är olagligt att ”konvertera” en annan person, alltså att försöka få den att byta tro. Det har lett till falska anklagelser, frihetsberövande och våld mot kristna.

I ett sådant trängt läge kunde man tro att kyrkorna krymper, men i stället pågår en väckelse.

– Under årets fyra första månader döptes 2218 personer i HCC. Vårt mål för i år är 5000. Vi gör mycket hjälparbete i utsatta områden. Den hjälpen ger vi utan att se till religionstillhörighet, men den som blir hjälpt förundras ofta över hjälpen och blir intresserad av kristen tro, säger Steven David.

– Vi lever under begränsningar, men ändå verkar Gud.

Innan sin död sa pastorn att det goda arbetet inte får ta slut, oavsett hur det går med honom.

Fakta: Hindustani Covenant Church

Equmeniakyrkans samarbetskyrka. Ett resultat av det missionsarbete som Svenska Missionsförbundet började 1940 i Indien.

Har ca 38 000 medlemmar och driver flera utvecklingsprojekt, skolor och sjukhus.

Leds av Steven David, social-arbetare och pastor. Han besökte Jönköping under Equmeniakyrkans kyrkokonferens.

Har historiskt mest riktat in sig på att nå muslimer men i dag är de flesta som kommer till tro hinduer eller minoritetsgrupper som har en blandning av naturreligioner och hinduism.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne