Nyhet

Guatemala har tröttnat på Kompass

Guatemala uppmanar Sveriges regering att kalla hem ambassadör Anders Kompass. Detta efter att den svenske ambassadören skall ha kallat samhället korrupt, enligt landets utrikesminister.

Anders Kompass blev världskänd när han som toppdiplomat inom FN avslöjade och anmälde FN-soldaters sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Under 80-talet hade han som ambassadör i El Salvador öppnat en skyddstunnel till Sverige för torterade och politiskt förföljda och om detta berättade Sändaren genom ett samtal från Vårdklockans kyrka i Visby där Kompass mötte Hugo Odd vars familj fick en ny chans på livet för då 30 år sedan. 

Nu har Kompass blivit kontroversiell igen, denna gång för sin kritik av den guatemalska regeringen. Diplomaterna lägger sig i inrikespolitiska frågor, skriver utrikesdepartementet i Guatemala i ett uttalande. Anders Kompass tillträdde i höstas tjänsten som Sveriges ambassadör, strax efter att ha valts in som ledamot för Socialdemokraterna i Kyrkomötet. 

– Ni vet alla mycket väl att ambassadör Kompass har sagt att hela det guatemalanska samhället är korrupt, och det accepterar och tolererar vi inte, för det stämmer inte, säger Sandra Jovel, utrikesminister i Guatemala, på en presskonferens.

Hon tillägger att ”ingen är utvisad, och ingen är förklarad persona non grata” (det diplomatiska uttrycket för att ett mottagande land utvisar en ackrediterad ambassadör).  I uttalandet skriver utrikesdepartementet att landet avvaktar att Sverige och Venezuela presenterar nya ambassadörer.

Guatemalas president Jimmy Morales har en dispyt med FN:s internationella kommitté mot straffrihet i Guatemala (Cicig), som Sverige stödjer. Under en ceremoni i januari där Sveriges regering delad ut ekonomiskt stöd till Cicig talade Kompass om ”ett korrupt samhälle”. Han lade till att han inte ansåg det korrekt att säga att hela kulturen var dålig, utan att det snarare berodde på dåligt fungerande statliga institutioner. Han sade också att Cicig är en ”kraftfull medicin” för Guatemala, enligt Reuters.
 

Maria Leissner, fd ambassadör i Guatemala och tidigare partiledare för Liberalerna, är inte förvånad.

– Guatemalas regering har aktivt nu under en tid motverkat de försök som görs för att reda ut ostraffbarhet och korruption i landet, säger hon. 

Morales valde först att inte godkänna Kompass som ny ambassadör, enligt uppgifter i höstas till den guatemalanska tidningen El Periódico. 

 

 

 

PHILIP DECROY

  • 1 Kommentar

  • Lägg till ny kommentar
  • Thorsten Schütte

    Anders verkar verkligen ha en moralisk Kompass!