Nyhet

Gravkyrkan i Jerusalem öppnar igen

Heliga gravens kyrka i Jerusalem slår åter upp portarna efter att ha varit stängda sedan i söndags. Detta efter Israels besked på tisdagen om att de lägger det kontroversiella förslaget om marklag och den retroaktiva beskattningen av kyrkorna på is.

Konflikten mellan myndigheterna och kyrkorna gäller dels om det lagförslag som skulle ge staten rätt att expropriera mark som kyrkan sålt till privata köpare efter 2010, och dels Jerusalem kommuns retroaktiva beskattning av kyrkans fastigheter på omkring en och en halv miljard svenska kronor.

Kyrkorna har kallat skattesmällen och lagförslaget för en del av en systematisk kampanj mot kyrkorna och de kristna i Det heliga landet: ”ett flagrant brott mot Status Quo”, och lagförslaget för ”rasistiskt” eftersom det endast riktar sig mot Jerusalems kyrkor. Detta ledde till att Gravkyrkan stängdes i protest på söndagen. 

På tisdagskvällen, efter myndigheteternas besked, meddelade de kristna kyrkoledarna att Gravkyrkan öppnas klockan fyra på onsdagsmorgonen, rapporterar bland andra Haaretz. 

Israels premiärminister Benjamin Nethanyahu och Jerusalems borgmästare Nir Barkat har gett den regionala samarbetsministern Tzachi Hanegbi i uppdrag att bilda en kommitté som ska försöka komma med en lösning när det gäller beskattningen av kyrkorna, enligt ett uttalande från premiärministerns kansli, rapporterar Haaretz. Nethanyahu har också bett Hangebi se över lagförslaget om expropriering, efter påtryckningar från de kristna kyrkoledarna.

I väntan på Hangebis utredning kommer både debatten och beslutet om lagstiftning och genomdrivandet av beskattningen att läggas på is.