”Går helt på tvärs mot Sveriges biståndsmål”

Kristdemokraternas Ebba Busch, Diakonias förre generalsekreterare Bo Forsberg samt nuvarande Lena Ingelstam har olika uppfattningar. Minst sagt

Kristdemokraterna vill ta pengar ur biståndsbudgeten för att bygga fängelser i utlandet.

Men förslaget kallas absurt och farligt av kritikerna.

Kriminalvården har larmat om hög beläggning på landets häkten och anstalter. För att lösa problemet vill Kristdemokraterna bygga fängelser i andra länder, rapporterar Sveriges radio.

— Svenska fängelser är i princip fulla i dag. En anledning är att nästan 30 procent av fångarna är utländska medborgare, som borde avtjäna straffen i sina hemländer, säger partiledaren Ebba Busch till Sveriges radio.

Enligt henne skulle till att börja med mellan 400 och 500 fångar kunna placeras i utländska fängelser. En fånge ska inte kunna säga nej till en placering utomlands. Enligt förslaget skulle det kosta 1,8 miljarder kronor, som under en fyraårsperiod skulle omfördelas från biståndsbudgeten för att renovera och bygga fängelser utomlands.

— Det kommer självklart inte att kunna vara fullgod svensk standard. Men det här skulle kunna göra att vi kan säkerställa en god fångvård, och då använda pengarna till att göra det möjligt att bygga vettiga fängelser, säger Busch.

Men förslaget har mött hård kritik. Mattias Irving, politisk sekretare i Socialdemokrater för tro och solidaritet, pekar på faran i att Sverige bygger fängelser i icke-demokratiska länder.

— En diktatur kan säga att det är Sverige som har byggt fängelserna, att vi har godkänt dem. Men vi kommer inte att ha någon kontroll över vad som sker inne i fängelserna. Sverige kan bli en bricka i ett propagandaspel, det är väldigt naivt tänkt, säger han.

Lena Ingelstam, som är generalsekretare för Diakonia, menar att Kristdemokraternas förslag går på tvärs mot målen för svenskt bistånd, vilka är att skapa bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck.

— Det här är bara ett exempel på utspel där man vill ta från biståndsbudgeten för att använda till satsningar som inte är förenliga med målen för svenskt bistånd, säger hon.

Lena Ingelstam understryker att allt bistånd ska utgå ifrån lokala planer och behov men det här förslaget är mer svenska problem som ska lösas. Dessutom tror hon att risken är stor att det kan komma att ske övergrepp i sådana fängelser.

— Visst kan svenskt bistånd bidra till att bygga fängelser men då ska man se till att stärka hela rättskedjan och inte bara bygga fängelser. Många har ju flytt från auktoritära stater där rättssystemet kan ha kollapsat. Att då skicka tillbaka dem för att sitta i fängelse där innebär stora risker för tortyr och andra allvarliga övergrepp mot mänskliga rättigheter, säger hon.

Diakonias tidigare generalsekretare Bo Forsberg tycker att förslaget är ”fullkomligt idiotiskt”.

— Vi har enorma utmaningar i värld, där det handlar om planetens överlevnad. Då måste vi använda biståndspengarna på ett klokt sätt. Att då föreslå att vi ska bygga fängelser för pengarna, det är fullständigt absurt, säger han.

Fakta:

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne