Fridolin tror inte på kllimatångest

Han föredrar att prata långsiktigt och tycker att frågan om ifall bränderna gett Miljöpartiet en skjuts i valet är provocerande. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin var till synes avslappnat öppenhjärtig under sin kväll på Vårgårda Möte.

Gustav Fridolin var tredje partiledare som inför fullsatta hus utfrågades av Britta Hermansson och Robert Eriksson i Tångahallen, Vårgårda.

Och han var nöjd med att vara här.

- En fantastisk mötesplats där vi får tid att gå på djupet, sade denne politiker som naturligtvis uppskattas litet extra eftersom han själv är medlem i Equmeniakyrkan.

Under kvällens lopp hann både de senaste dagarnas bilbränder, såväl som frågor om LSS och människor med  funktionsvariation, arbetsmarknaden och reliigösa friskolor avhandlas. Men även litet mer personliga frågor, som likheten, med skådespelaren Johan Glans eller favoriträtten stekt sill och päremos.  

Men det var förstås miljöfrågan som stod i fokus och Gustav Fridolin fick förklara att de ibland till synes små regleringar som regeringen arbetat med, dubbfria gator eller bidrag till elcyklar, kan bli till steg på vägen mot de stora, omvälvande förändringar som måste till om mänskligheten ska undvika en katastrof.

Modeordet för dagen-klimatångest- vill han däremot inte ställa upp på, därför att det i hans definition handlar om sprickan mellan vårt gemensamma ansvar och de verktyg som jag som individ har till buds.

- Den ångesten blir privat och improduktiv . Det är tillsammans, i en gemensam politik,  vi kan göra förändringar, som att införa skatt på fulkött, eller se till att det kommer in lite bättre blandningar i biltanken .

Att det händer så lite dag beror enligt Gustav Fridolin på att vi människor lockas av det kortsiktiga

- Men det går att styra så att det inte alltid är det långsiktigt hållbara som blir dyrt.

Och än går det att undvika den stora klimatkatastrofen, menar han.

- Än behöver jag inte ljuga för mina barn om att vädret snart blir normalt igen. Men inte länge till. 1,5-2 grader är det vi som mänsklighet kan hantera och  idag står vi inför en helt annan, och förändrad situation.

- Allt annat kan vi bråka om, men inte om detta. För löser vi inte klimatfrågan, ja då löser vi inget annat heller.

Engagemanget är utan tvivel äkta. Och det där sista uttalandet drar ner långa och varma applåder, innan publiken vandrar ut i den blötvarma kvällen. De flesta med planer på att återvända redan ikväll för att lyssna på Jonas Sjöstedt.

Annika Ahlefelt

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne