Nyhet

Fredspriset till kristne läkaren – ”Det är tron som driver honom”

Förre IS-fången Nadia Murad och den kongolesiske läkaren Denis Mukwege tilldelades Nobels fredspris 2018. Båda för sitt starka arbete med kvinnor utsatta för sexuellt våld. Den senare ett val med stark koppling till svensk kristenhet. - Jag vet ingen som förtjänar det här mer, säger Niclas Lindgren, Direktor på Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU.

Denis Mukwege har länge varit välkänd inom svensk kristenhet. Panzisjukhuset där han verkar, stöttas av PMU och Läkarmissionen med stöd av SIDA.

Arbetet med de tiotusentals kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld i vad som kallats en av världens största bortglömda konflikter, har på senare år också gjort honom både världskänd och hotad. Enligt Niclas Lindgren på PMU, finns det bara en förklaring till varför han enträget är kvar och driver dessa kvinnors frågor år efter år.
- Tyvärr är det farligt att driva MR-frågor* på många håll idag, och han har också fått många möjligheter att lämna. Men varje gång har han uttryckt det så att om han skulle tystna, vem skulle då berätta de här kvinnornas historier? I grunden är han ju kirurg, och jobbar fortfarande som det, men han har mer och mer också blivit en röst för de här kvinnorna i världen, berättar Lindgren och fortsätter:
- Han säger själv att det är hans kristna tro som driver honom och jag kan bara känna en stor glädje och stolthet att vi får vara en del i det han gör, säger Niclas Lindgren.

Om vi för en stund backar runt ett sekel lade svenska missionärer grunden till vad som idag är PMU:s systerkyrka Cepac – ur vilken biståndsarbeten som det på Panzi senare uppstått.
Lars Arrhenius, generalsekreterare på Läkarmissionen, har svårt att inte låta rörd efter att han idag fått beskedet om Mukweges fredspris.
- Mina föräldrar var missionärer och jag växte upp bara några mil från där Panzisjukhuset ligger. Jag fick möjligheten att träffa Denis i somras och jag känner bara en sån glädje nu. Det här sätter än en gång ljuset på de fruktansvärda systematiska övergrepp som begåtts, och begås i DR Kongo. Och förhoppningsvis kan det här också hjälpa till att kasta ljus på situationen i landet, menar han.

Fredspriset delas med Nadia Murad, som kidnappades av IS i sin hemby 2014 och satt fången i tre månader innan hon lyckades fly efter tre månader. Idag reser Nadia, som är yazidier, runt och berättar om de övergrepp IS begått och fortfarande begår. I synnerhet mot kvinnor och barn från oliktänkande folkgrupper som hennes.
- Det här är två pristagare som verkligen uppmuntrar och utmanar oss här i Sverige att verka för MR. De fortsätter sitt arbete trots att de lever under ständiga hot och farliga omständigheter. Och de visar på att det går att göra skillnad med sin övertygelse som drivkraft, och dessutom använda sig av helt pacifistiska medel. Jag ser det som en uppmaning även till oss att göra mer, säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare på Kristna fredsrörelsen.
 

*Mänskliga rättigheter

 

  • 1 Kommentar

  • Lägg till ny kommentar
  • Carl-Henrik Gustafson

    Att Denise Mukwege är kristen hade jag ingen som helst aning om. I alla år av rapportering om honom i radio och tidningar har jag aldrig, verkligen aldrig hört det ens antydas om att han skulle drivas av någon som helst sorts kristen övertygelse. Det är ännu en gång man blir besviken på svensk massmedia. Men det är ju klart. Drivs man inte av strikt sekulära värderingar, utan av kristna, då förtigs det. De tongivande rösterna omhuldar och försvarar hängivet religionsfriheten i vårt samhälle och framhärdar intensivt att den strikt ska vara norm. Religionsfrihet i den nyspråkliga synen; friheten från religion, inte till religion.