Nyhet

Fredspriset till Denis Mukwege och Nadia Murad

Nobels fredspris går i år till den kongolesiske läkaren Denis Mukwege och yazidiska Nadia Murad, meddelar Nobelkommittén.

Denis Mukwege och Nadia Murad tilldelas priset för sina ansträngningar för att få ett slut på användandet av sexuellt våld som ett vapen i väpnade konflikter, enligt Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen

- Fantastiskt! Det är få i världen som är så värda ett fredspris som Denis Mukwege. Hans outtröttliga kamp för att få upp situationen i Kongo-Kinshasa på världsagendan — det är fantastiskt att det prisas, säger Niclas Lindgren, direktör för pingströrelsens biståndsorganisation PMU som har ett nära samarbete med Mukwege och Panzisjukhuset.

- Han har haft många chanser att lämna Kongo-Kinshasa men sagt att "om min röst tystnar, vem ska då berätta historierna om de här kvinnorna?".

Panzisjukhuset ägs av PMU:s samarbetskyrka i Kongo-Kinshasa, Cepac. Sjukhuet byggdes 1998 med stöd från Sida, Läkarmissionen och PMU.

I ett pressmeddelande från från Läkarmissionen säger säger Denis Mukwege:

"Min strategi är att besvara hatet med ännu mer kärlek, visa att ondskan aldrig kommer att segra. Att förmedla kärlek är för mig att vårda de sjuka och ge dem ett hopp. Panzisjukhuset är en plats för fred dit alla är välkomna och jag kommer att fortsätta mitt arbete där. Jag slutar aldrig att predika fred" 

"När man ser övergrepp och förstörelse och tiger om det, är det som att man är delaktig. När man inte fördömer det onda och inte säger vad man ser, för att få till en förändring, är det som att man accepterar det som händer. Det räcker inte att ta hand om tiotusentals kvinnor. Vi har behandlat följderna, men det är också mycket viktigt att behandla orsaken", säger Denis Mukwege.

TT/Sändaren

  • 1 Kommentar

  • Lägg till ny kommentar
  • Sven Andersson

    Äntligen!