Rimbokyrkan nära uppbrott med Equmeniakyrkan

Missionskyrkan i Rimbo redo att lämna Equmeniakyrkan. Foto: Marcus Gustafsson

En stor majoritet röstade för att lämna Equmeniakyrkan när församlingen i Rimbo hade församlingsmöte.

I nästan 150 år har församlingen funnits i Rimbo, först som en del av Missionsförbundet och sedan som en equmeniakyrklig församling. Men som Sändaren rapporterat tidigare är församlingen nu på väg att lämna detta sammanhang sedan man fått nya medlemmar som vill styra in i andra sammanhang.

De senaste åren har det varit en kamp om församlingens tillhörighet. Den ena sidan vill att gemenskapen ska gå i mer pingstkarismatisk riktning medan den andra vill hålla fast vid Equmeniakyrkan.

Under inledningen av 2023 kommer församlingens öde att avgöras. Under fredagen förra veckan hölls ett första församlingsmöte där man röstade om en stadgeändring för att lämna Equmeniakyrkan. Enligt uppgifter till Sändaren fanns 28 röstberättigade på plats, av dem röstade 24 för att ändra stadgarna och fyra för att behålla anslutningen till Equmeniakyrkan. Det krävs en två tredjedelars majoritet för ändringen, vilket alltså uppfylldes med god marginal.

 

 

Ordförande Olof Persson menar sig ha Guds tilltal att dra kyrkan ur Equmeniakyrkans sammanhang. Foto: Marcus Gustafsson

Ordförande tycker att resultatet var tydligt

I ett mail till Sändaren skriver ordförande Olof Persson, som varit en av de pådrivande för att lämna Equmeniakyrkan, att: ”Resultatet i omröstningen var helt klart väldigt tydligt i det här mötet." 

Bland äldre medlemmar är dock förstämningen stor, erfar Sändaren. Den regionala kyrkoledaren Jenny Dobers skrev inför omröstningen ett brev till styrelsen där hon erbjöd ett personligt möte med Equmeniakyrkans ledning för samtal.

Till Sändaren säger Jenny Dobers att hon inte är förvånad över utfallet i omröstningen.

– I stort kan vi bara beklaga att det inte gått att finna en försonande väg, säger hon.

En andra omröstning kommer att hållas under församlingens årsmöte den 26 februari. Om utfallet blir detsamma innebär det att församlingen lämnar Equmeniakyrkan. Församlingen får då med sig både fastighet och kapital som byggts upp av tidigare medlemmar.

Fakta: Församlingen i Rimbo

Equmeniakyrkan i Rimbo var länge en livaktig men liten församling. När en ny grupp kristna anslöt till församlingen togs de emot med glädje. En av dem, Olof Persson, erbjöds att bli ordförande. Den nya styrelsen ville dock snart införa krav på medlemmar, som inte skulle få bo sambo eller leva i homosexuella relationer. Detta förslag röstades ner. Olof Persson upplevde också Guds tilltal att församlingen skulle lämna Equmeniakyrkan. Equmeniakyrkans ledning har försökt att ha en dialog med församlingen. 

Jonatan Sverker

2 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Annica Lindbom
I en tid fylld av konflikter viktigt bibelord att följa: Efesiebrevet 4: Ni är alla kallade att vandra samma väg åt samma håll. Håll därför ihop både utåt och inåt. Ni har en och samma Mästare...Han är källan till allt vi gör..starka i livet med Gud och orubbliga i kärleken. TheMessage
Marie
I Sverige är ju demokrati och medlemmar har rätt att välja.

 

Till minne

Söndagsservice