Nyhet

Församlingsledare intygar konvertiters genuina tro

Nästan 400 församlingaktiva intygar i ett brev till statsmnistern genuin tro hos asylsökande konvertiter som har fått avslag. Här några av de bifogade kommentarerna. foto: mostphoto

Statsministern och migrationsministern har nu fått ett brev angående Migrationsverkets utvisningar av konvertiter. Till detta en lista där 386 personer intygar att de känner konvertiter med genuin kristen tro som fått avslag på asylansökan.

Under vintern har strålkastaren riktats mot Migrationsverkets kunskapsfrågor om kristen tro och utvisningar av konvertiter till länder där de förföljs. Micael Grenholm, pastor och flyktingaktivist, har engagerat sig i saken och när Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer i intervjuer i Sändaren och Dagen sa att inga konvertiter blir utvisade bestämde sig Grenholm för att gå ett steg längre och vända sig till regeringen.

– På två och en halv vecka hade vi samlat in alla dessa underskrifter med kommentarer om konvertitärenden. Det är ganska dramatisk läsning, säger Micael Grenholm.

386 personer har skrivit på, av dem är 238 ledare och förtroendevalda i församlingar, bland annat EFKs missionsdirektor Linalie Newman och pastorerna Christian Mölk, Bengt Sjöberg och Lars Gunther.

– Jag hoppas det här ska leda till en politisk förändring, att regeringen tar sitt ansvar och ser till att inga fler konvertiter utvisas till förföljelse, säger Micael Grenholm.

Det stora problemet är att den nyvunna kristna tron ska bevisas, så att Migrationsverket tror på att den är genuin.

– Det är en fråga som kräver kompetens. När det ska avgöras om en asylsökande har medicinska skäl för att få stanna leker inte tjänstemännen läkare utan ber en läkare titta på det. Det är den enda rimliga processen även när det gäller tron, de måste konsultera präster, pastorer och teologer.

– Jag tror det finns de som bluffar om sin tro, men de som bäst känner igen det är de som har koll på vad det är att vara kristen. Jag tycker inte Migrationsverket tjänstemän har kompetens att skilja agnarna från vetet.

I brevet som ställts till Stefan Löfven och Morgan Johansson ges exempel på motsägelsefulla uttalanden och ageranden från Migrationsverket. Några av kommentarerna på namninsamlingen är också inklippta i brevet.

En av dem som skrivit på är Maria Linder, pastor i Linköpings missionsförsamling. Hon hoppas att initiativet ska leda till ändrade rutiner och bemötanden.

– Jag hoppas verkligen att vi kan bli hörda, att samhället lyssnar när så många sluter upp bakom ett budskap.

Maria Linder skriver i sin kommentar att hon inte skulle intyga äktheten i en konversion om hon tvivlade på den.

– Man känner igen den äkta tron genom personens sätt att vara delaktig, det är en sak vad personen säger men det bekräftas genom förhållningssättet, säger hon.

– Om personen skulle ljuga om sin tro så kommer den börja slarva, uttrycka sig konstigt, bete sig annorlunda och inte vara trogen. Men om den fortsätter medverka, visar att den vill komma närmare Gud och leda andra närmare så finns ingen tvekan.

– Jag har själv inte mött någon som försökt lura mig, och jag tror inte de fallen är så många, säger Maria Linder.

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare