Nyhet

Föräldrar som tvingat dottern att tigga får fängelse

Föräldrarna tvingade sin dotter att tigga i två års tid. Flickan fick sitta utanför butiker från tidiga mornar till sena kvällar. Nu döms föräldrarna till fängelse i ett år och åtta månader.

I februari anmäldes en 15-årig flicka försvunnen i Borlänge och polisen inledde en förundersökning om människorov. Men det visade sig att flickan i själva verket fått hjälp att ta sig till en annan kommun där hon sökt upp socialtjänsten. Allt för att komma bort från sina föräldrar som tvingat henne att tigga.

Nu döms föräldrarna för människohandel till fängelse i 1 år och 8 månader samt utvisning. De ska också betala ett skadestånd till sin dotter på 50 000 kronor. I domen beskrivs det att brottsligheten pågått under lång tid då dotterna varit mellan 13 och 15 år gammal. Hon har körts runt till affärer i bland annat Borlänge, Falun och Säter och tvingats tigga. Ofta har hon suttit från klockan 9 på morgonen till klockan 20 på kvällen.

– Det är en viktig dom och den första som kommer i det här slaget, när det gäller barn och tiggeri. Den visar på att det inte är okej att låta barn tigga på svenska gator, oavsett vilket land man kommer ifrån, säger Mia Schyberg, regionkoordinator mot människohandel och prostitution i region Bergslagen.

 

TT/Sändaren

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar