FN-kommitté ger Sverige bakläxa

Mostafa och hans juridiska ombud Ruth Nordström gläds åt tillrättavisningen från FN angående hans utvisningsbeslut. foto: Mikael Wärnberg

Gör om gör rätt. Det är budskapet från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter som beslutat stoppa utvisningen av konvertiten Mostafa. Nu har svenska utrikesdepartementet åtta månader på sig att ta ställning till FN:s inhibitionsbeslut.

Mostafa är en av många konvertiter som känner sig misstrodd av Migrationsverket. Ruth Nordström, chefsjurist vid Skandinaviska Människorättsjuristerna, som har följt Mostafas ärende och tillsammans med sina kolleger drivit processen till FN, ser allvarliga brister i Migrationsverkets hantering av Mostafas fall.

– Det finns en stor brist på förståelse för hur han vuxit in i den kristna tron och gjort egna andliga upplevelser. Migrationsverket frågar främst efter kunskap, verbal förmåga att uttrycka känslor och intellektuella processer, säger hon.

Dessutom har man i Mostafas fall inte varit konsekvent i sina egna beslut, anser hon. Myndigheten har bland annat anklagat honom för att inte i ett tidigt skede åberopat sin konvertering, vilket man från början menade att han haft en så kallad ”giltig ursäkt” för att inte göra. Senare hävdar man alltså att konverteringen borde framgått redan från början och att han borde ha en ”godtagbar förklaring” för att inte åberopa konversionen tidigare.

En sådan argumentation bäddar inte för en rättvis prövning av asylskälen, i enlighet med vare sig FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter eller Europakonventionen.

Mostafa fruktar för sitt liv om han tvingas återvända till Afghanistan. Han har tatuerat in Jesus och ett kors på halsen, men Migrationsverket påstår att det inte visar att han är kristen och menar att han lätt kan dölja sin tatuering.

Mostafa har fått ta emot dödshot från Kabul som säger att man väntar på honom och vill skära halsen av honom. Det är hot som svenska migrationsmyndigheter har valt att inte beakta.

Skandinaviska Människorättsjuristerna gjorde den juridiska analysen i frikyrkornas konvertitutredning som visar att Migrationsverkets beslut ofta strider mot internationell rätt om mänskliga rättigheter. Ruth Nordström är mycket glad över att FN:s kommitté för mänskliga rättigheter nu har beslutat att stoppa utvisningen av Mostafa. Det betyder att han tills vidare har rätt att vistas lagligt i Sverige.

– Mostafa är naturligtvis överlycklig. Vi har ännu inte bestämt om hur vi ska agera framöver utan får ta ställning till nästa steg när vi tagit del av regeringens yttrande. UD har fått åtta månader på sig att yttra sig i sak. Skriftväxling mellan myndigheten, Skandinaviska Människorättsjuristerna och FN kan pågå två år innan ett avgörande kommer. Under den tiden kommer hans utvisningsbeslut att preskriberas och han får möjlighet att ansöka om nytt uppehållstillstånd.

Ruth Nordström tror att Mostafa nu har goda chanser att få stanna i Sverige. FN:s ställningstagande kommer att vara ett tungt vägande skäl vid en ny prövning.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.