Fixar jobben åt flyktingungdomar

Rohullah Zahidi är en av de ensamkommande ungdomar som fått ett arbete genom Arbetskraftsförmedlingen. Han flyttade till Åre från Stockholm och stortrivs nu med sitt nya liv och arbetet hos VVS-

900 nyutbildade ensamkommande är i akut behov av en fast anställning för att få stanna i Sverige. En tredjedel av dem får nu hjälp genom den ideella Arbetskraftsförmedlingen som stöds av bland annat Equmeniakyrkan.

Den ideella föreningen Arbetskraftsförmedlingen bildades i början av 2020 med målet att matcha arbetssökande ungdomar med företagare som söker motiverad och utbildade arbetskraft inom bristyrken.

– Det handlar framför allt om unga pojkar som omfattas av gymnasielagen. Efter avslutade studier ska de ha hittat en fast anställning inom sex månader för att få stanna, vilket är svårt i vanliga fall men näst intill omöjligt under Corona-pandemin, säger Lars-Ove Johansson, föreningsambassadör i Arbetskraftsförmedlingen.

Han är även medlem i Equmeniakyrkan i Gråbo där det funnits ett stort engagemang för ensamkommande. Arbetskraftsförmedlingen är ett resultat av många olika ideella krafters engagemang för att hjälpa flyktingar att etablera sig i samhället.

För att lyckas hitta jobb till ett så stort antal ungdomar så har Arbetskraftsföreningen valt att samarbete med aktörer och föreningar med ett eget kontaktnät. Med kampanjen REDO, som lanserades under våren, försöker man hitta samarbetspartners som redan arbetar med de här frågorna.

– Vi är övertygade om att väldigt många företag är intresserade av att anställa unga människor i den här målgruppen, men man vet kanske inte riktigt hur man gör. REDO är ett verktyg för att göra det enkelt för företagare att komma i kontakt med dem. Vår organisation kan hjälpa dem att hitta varandra, säger Lars-Ove Johansson.

Idag finns 424 arbetssökande, företagare och föreningar med i nätverket. Ungdomarna får hjälp av Arbetskraftsförmedlingen att skapa en LinkedIn-profil där de presenterar sig för presumtiva arbetsgivare. Och man erbjuder också arbetsgivarna hjälp med praktiska saker som att exempelvis ringa referenser.

– Många av ungdomarna har gjort sin praktik på olika arbetsplatser och har redan visat att de kan och vill. Arbetskraftsförmedlingen kan hjälpa till med de fortsatta kontakterna, eller att skapa nya, säger Lars-Ove Johansson.

Förutom att matcha arbetssökande och arbetsgivare i hela landet så samlar Arbetskraftsförmedlingen in statistik och fakta för att se hur behoven ser ut. Man erbjuder också de asylsökande juridisk hjälp, samtalsstöd och hjälp att skriva ansökningar.

Equmeniakyrkan är en av drygt 60-tal föreningarna i nätverket. Sofia Rosén, nationell samordnare för migrationsfrågor i Equmeniakyrkan, är även hon föreningsambassadör i Arbetskraftsförmedlingen. Hon menar att kyrkan kan göra mycket för att stödja det goda arbete som sker.

– Framför allt genom att inspirera församlingsmedlemmar att anställa dessa personer och hjälpa till med rekryteringsarbetet. Församlingarna själva skulle kunna anställa någon av dem.

Vår organisation kan hjälpa dem att hitta varandra. Lars-Ove Johansson.

Fakta: Arbetskrafts- förmedlingen

Är en ideell förening som vill skapa förutsättningar för de omkring 900 ensamkommande asylsökande som nu hotas av utvisning att få stanna. Detta sker genom att matcha arbetssökande med arbetsgivare.

Arbetskraftsförmedlingen består av privatpersoner, företag, arbetssökande och föreningar. Arbetskraftsförmedlingen drivs av ideella krafter med låga avgifter för omkostnaderna. Medlemsavgift för privatperson är 100 kronor per år, för förening/nätverk 500 kronor och stödmedlem för
företag 500 kronor per år.

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Frågvis
Är det önskvärt att Kristna församlingar engagerar sig så i just dessa icke-flyktingar? Vi har tusentals och åter tusentals riktiga flyktingar som är arbetslösa i Sverige. Vi har ett monumentalt utanförskap av personer som funnits ha flyktingskäl, där borde kraften ligga. Det är för mig en gåta att samhället plöjer miljarder kronor och arbete för dessa Afghanska män -som ofta fått sin sak prövad upp till tre gånger med slutsatsen att de ej är flyktingar- när man samtidigt vet att det finns flyktingar som dels flyr för sina liv på riktigt och alla de arma kvinnor och flickor som dagligen utsätts för allsköns elände och verkligen skulle vara betjänta av ett arbete. Nej, detta är ett djup hyckleri som inte gagnar de verkligt utsatta. Dessa män borde vara män som byggde upp sina egna länder och inte bara lämnar deras kvinnor och barn i sticket. Blir fördummande då Kristna gör gemensam sak med MP och tappar förmågan till klarsynthet!

 

Till minne

Söndagsservice