Nyhet

Fem nya år för liberal präst "Trött på sura gubbar"

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L) meddelar idag att hon kandiderar för ytterligare en mandatperiod i Bryssel.

I Sverige laddar partierna just upp inför höstens riksdags-kommun-, och landstingsval men strax efter att rösterna räknats i september är det dags att ladda om igen. Året därpå är det nämligen dags att rösta fram Sveriges europaparlamentariker. En av dem heter Cecilia Wikström, hon är präst i Svenska Kyrkan, företräder Liberalerna och har under mandatperioden fått några av unionens tyngsta uppdrag, bland annat den mäktiga posten som ordförande för parlamentets Utskottsordförandekonferensen. Det innebär att det är Wikström som samordnar allt lagstiftningsarbete som sker i de 25 utskotten i parlamentet.

– Jag tycker att jag gör ett så himla bra jobb. Det har gått så bra den här perioden. Det vore synd att sluta när det går så bra, säger Wikström.

Samtidigt har EU-kritiska partier vunnit mark och motståndet mot gemensamt arbete mellan medlemsländerna har hårdnat. Därför har man, trots många års förhandlingar inte lyckats nå en gemensam europeisk flykting-och asylpolitik. 

– Jag är trött på de sura gubbarna som säger att EU ska göra mindre. De ser inte möjligheterna, säger Wikström som arbetat länge med just flyktingfrågorna. Bland annat har parlamentet gett henne stöd för en rapport där hon vill fördela antalet asylsökande mellan medlemsländerna utifrån befolkningsmängd och BNP. För Sverige hade det under 2015 inneburit runt 40 000 personer istället för de 163 000 som kom innan regeringen stramade åt migrationspolitiken till EU:s miniminivå.

Wikström är också inblandad i unionens arbete kring hur flyktingfrågan ska hanteras framöver. Hon har fått stöd i parlamentet för den rapport hon skrivit, där hon menar att medlemsländerna ska fördela de som kommer beroende på ländernas befolkning och BNP.

Taggar:

EU
0 Kommentarer