Fd samfundsekonom: Helt naturlig form av finansiering

Haig Damirjian, ekonomiansvarig på THS, var ekonomichef på Svenska Baptistsamfundet under börsraset år 2000. I det krispaket som följde på den kraschen sänktes antalet anställda med tre tjänster.

De senaste 15 åren har Baptistsamfundet varit beroende av en god kapitalavkastning. Att samfundet har finansierat en stor del av sin verksamhet med intäkter från kapital tycker Haig Damirjian som ekonom är helt naturligt.
- Så har det nästan alltid varit. Vill man ha en verksamhet på en viss nivå och gåvomedlen inte räcker till är det inte konstigt alls. Man har rullat på vågen och expanderat när det gått bra. Det ligger i sakens natur att vilja göra det.
På ett rent kommersiellt företag kan man köra folk på porten och aldrig mera ha med varandra att göra. Att verksamhetsfrågorna på ett samfundskansli har en djupare personlig karaktär och att de som arbetar tillsammans ses privat på konferenser och i kyrkor på sin lediga tid gör uppsägningarna särskilt svåra, menar han. Han kommenterar den senaste radikala nedskärningen på samfundets expedition:
- Tio personer är nog vad man rimligtvis kan räkna med att ha råd med på lång sikt. Sedan kan man ha fler projekt i gång när tiderna är goda, men nu är det ”back to basic” som gäller.
Anders Fläckman, förtroendevald revisor på Baptistsamfundet, konstaterar att rambudget och budgetarbete i stort är missionsstyrelsens uppgift. På frågan om det är normalt att man i så hög grad räknar med finansiella intäkter för att klara sina kostnader svarar han att det nog inte finns någon nivå som kan anses "normal" utan att varje verksamhets särart bestämmer vad som kan anses lämpligt.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.