Familjen som flyttar från Hovslätt till Mexico City

Maria och David Hjelmqvist reser nu till Mexiko med Ivar, 5 år, och Edith, 8 år. Foto: Jonatan Sverker

När bibelskolan Apg29 får sin bas i Mexiko följer familjen Hjelmqvist med. Idag går flyget till 22-miljonerstaden.

 Vi har fått kasta oss ut i tro, säger Maria Hjelmqvist.

En grå vinterdag i Hovslätt utanför Jönköping känns Mexiko väldigt avlägset, men när Sändaren besöker familjen Hjelmqvists hus är det ändå som om de är halvvägs över Atlanten. David och Maria funderar över kläder och annat praktiskt som ska packas, medan barnen Edith och Ivar överväger vilka gosedjur som ska få följa med till den myllrande 22-miljonersstaden. De ser alla fram emot ett stort äventyr, och oroar sig inte för det våld som många svenskar kan förknippa landet med.

 Många har påtalat för oss att, oj, det är ju jättefarligt att åka dit. Men vi har inte känt oss otrygga, säger David.

Haft en gemensam dröm om att resa

Han är pastor i Equmeniakyrkan i Hovslätt, där hela familjen är engagerad. Men samtidigt som familjen länge haft sin bas i Hovslätt så har både David och Maria haft en gemensam dröm om att bo i andra länder.

 Vi vill inte bara åka ut på semester, utan stanna på en plats och göra något för andra, säger Maria.

Nu blir David skolledare för Apg29 i Mexiko, medan Maria främst kommer att ta hand om familjen, men också stötta deltagarna. För David är det första gången som han är med en hel period på en Apg29-bibelskola, även om han gjort kortare besök. Han har dock alltid känt starkt för Apg29.

 Det är en lärjungaskola där man får omvandla teori till praktik. Jag har mött många som deltagit i skolan och sett hur mycket det format dem, säger han.

Ett samarbete med mexikansk kyrka

Apg29 bygger på att Equmeniakyrkan i Sverige samarbetar med systerkyrkor runt om i världen. Inledningsvis planerade dock Apg29 för att bibelskolan i Mexiko skulle få en annan uppbyggnad. Istället för Equmeniakyrkan skulle amerikanska Covenent Church bli partner till den mexikanska kyrkan. Den idén fick dock skrotas då visumreglerna lade hinder i vägen för samarbetet. Med kort varsel fick Equmeniakyrkan rycka in och David fick en förfrågan om han kunde ställa upp som skolledare.

 Det blev ganska sent påkommet, säger han.

Eftersom beskedet kom i sista stund inför vårterminen fanns det inte så mycket tid till att få ut information om skolan till intresserade ungdomar. Det var därför osäkert om tillräckligt många skulle söka. Maria valde ändå att be om tjänstledighet från arbetet som lärare på folkhögskolan June.

 Vi har fått kasta oss ut i tro,. Men det har ändå präglats av frid. Jag känner personligen att det här är meningen, säger Maria.

 Det känns som att Gud har öppnat många dörrar, säger David.

Mustafa fick stanna

En viktig orsak till att de känner lugn över resan är att vännen Mustafa äntligen fick uppehållstillstånd i slutet av förra året, något som Sändaren rapporterat om tidigare. Mustafa är en afghansk flykting som bott hos familjen sedan 2019, och som varit med om en utdragen process innan han fick stanna i Sverige.

 Han fick uppehållstillstånd precis när det var klart att vi skulle åka till Mexiko. Det hade känts väldigt jobbigt att åka om han inte fått det. Det har gett både oss och honom frid, säger David.

I mötet med Mustafa har de lärt sig mer om den afghanska kulturen. I Mexiko hoppas de kunna bekanta sig med den mexikanska. Under tiden på bibelskolan kommer de att bo på ett teologiskt seminarium tillsammans med deltagarna från Sverige och Mexiko. Alla lever nära varandra.

 Vi ska lära oss den mexikanska kulturen, och mexikanerna ska lära sig mer om den svenska, säger Maria.

Blir mamma och pappa

De förväntar sig inte att drabbas av någon större kulturchock, då båda har rest och bott i fattigare länder tidigare. Men de är medvetna om att alla kanske inte upplever Mexiko på samma sätt.

 Vi är de äldsta ledarna, och blir kanske lite som mamma och pappa på skolan. Jag kan tänka mig att det blir en del samtal när deltagare känner hemlängtan och det blir kulturkrockar. Då får vi försöka att vara stöd, säger Maria.

Men de hoppas också att de tre månaderna utomlands ska ge tid tillsammans. Istället för förskola och skola som i Sverige blir det Maria som får hemskola barnen.

 Jag ser fram emot att få odelad tid med barnen. Här i Sverige händer det mycket, med jobb, musikengagemang och församlingen. Att få en paus tillsammans känns fantastiskt, säger Maria.

Fakta: Fakta bibelskolan Apg29

Den första Apg29 skolan startade i augusti 2004. En grupp svenska ungdomar reste ner till Ecuador och mötte där inhemska unga för en bibelskola. Idag involverar missionsrörelsen kyrkor i fler än 15 länder.

Apg29 är en lärjungaskola, en missionsskola och en ledarskola. Under tre månader samlas elever,  ledarteam och lärare för att dela livet och tron med varandra.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne