Nyhet

Evangelisten Bill Hybels slutar efter sexanklagelser

Willow Creek-grundaren Bill Hybels har efter anklagelser om sexuella trakasserier meddelat att han lämnar församlingen med omedelbar verkan. Han kommer heller inte att vara värd för den världsvida ledarskapskonferensen Global Leadership Summit i höst.

Under en period riktade många svenska frikyrkoförsamlingar blickarna mot den snabbt växande amerikanska megaförsamlingen Willow Creek i Chicago. Genom sina okonventionella gudstjänstformer och olika program lockade man tusentals människor till kyrkan. Bill Hybels har under många år varit synonymt med Willow Creek, men nu har han alltså något oväntat lämnat både församlingen och styrelsen för det internationella nätverket Willow Creek Association.

Bakgrunden är att Bill Hybels blivit offentligt anklagad för sexuella trakasserier som ska förekommit under fler års tid. Tidningen Christianity Today skriver att han bland annat ska ha gett oönskade kyssar och inbjudningar till hotellrum. Det är anklagelser som Bill Hybels själv dementerat.

- Många har blivit förvirrade över de här uppgifterna och kyrkans ledare har distraherats i sina uppgifter så att de inte har kunnat ägnat sig helhjärtat åt sina uppgifter, säger Bill Hybels till Christianity Today som en förklaring till varför han nu lämnar sin tjänst istället för i oktober då han enligt plan skulle avgått med pension.

Bill Hybels säger att han varit naiv och inte tillräckligt tydligt kommunicerat saker som fått människor att känna sig obekväma i det förflutna. I ett uttalande på Willow Creeks webbplats skriver han att det som nu hänt varit extremt smärtsamt, både för honom och hans fru, och att det påverkar kyrkans arbete.

”Därför har jag bestämt mig för att påskynda mitt planerade pensionsdatum. Detta var mitt och enbart beslut, som fått stöd från kyrkans äldste och ledningsgrupp”.

1995 startade Bill Hybels ledarskapskonferensen Global Leadership Summit som hållits i olika länder och kunnat följas på flera platser samtidigt via storbildsskärmar. Bill Hybels har tidigare sagt att han vill ägna mer tid åt GLS men har nu meddelat att inte kommer att delta i nästa samling som genomförs i augusti.

 

 

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar