Nyhet

Eskilstuna inför tillståndskrav för tiggeri

Eskilstuna ko​mmunfullmäktige har beslutat att införa ett tillståndskrav för att få tigga, rapporterar SVT Sörmland. Men länsstyrelsen kan stoppa förslaget.

Beslutet, som fattades efter en lång debatt mellan Eskilstunas kommunpolitiker, innebär en ny paragraf i de lokala ordningsföreskrifterna om att den som ägnar sig åt "passiv pengainsamling" på allmän plats först måste söka tillstånd hos polisen.

- Jag tror de flesta är överens om att vi inte vill att människor ska leva i den här situationen men sedan landade vi i olika slutsatser på hur vi ska komma till rätta med det, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) till SVT Sörmland.

De nya reglerna, som stöds av en majoritetskoalition mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, börjar gälla den 1 oktober. De kan dock komma att stoppas av länsstyrelsen innan dess.

Frågan har väckt stort intresse på riksnivå. I våras uppmuntrade statsminister Stefan Löfven (S) att kommunerna tar egna initiativ i frågan, men att regeringen inte förbereder något nationellt tiggeriförbud. Finansminister Magdalena Andersson (S) uttalade sig positivt om förslaget. Samtidigt väckte hennes uttalande om att den som ger pengar till tiggare riskerar att bidra till människohandel stark kritik.

 

 

TT

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar