Kyrkostyrelsen vill minska antalet biträdande kyrkoledare

Vem, och hur många, leder Equmeniakyrkan framåt? Foto: Emilia Benkel

UPPDATERAD. Equmeniakyrkans kyrkostyrelse är redo att överge modellen med en kyrkoledare och två biträdande kyrkoledare.
- Vi tror det är läge för det steget, menar kyrkostyrelsens ordförande Kerstin Torkelsson Enlund.

I ett mail underskrivet av Equmeniakyrkans kyrkostyrelses ordförande Kerstin Enlund och Johan Quist, ordförande för kyrkostyrelsens beredningsgrupp, uppmanas nu landets equmeniakyrkor att föreslå kandidater inför kyrkoledarvalet 2024.

Tredelat ledarskap har varit bra


Men den stora nyheten är att man avser dra ner på antalet biträdande kyrkoledare från tre till två, något som Sändarens chefredaktör Robert Tjernberg föreslagit på ledarplats tidigare, och som också var ett av ämnena i podden Sänd. Samtalet när nuvarande kyrkoledare Lasse Svensson var gäst.
- Det finns poänger med det tredelade ledarskapet, liksom baksidor. En baksida kan vara att det inte är självklart vem man ska prata med i olika frågor, men en fördel kan vara att det är enklare med viss fördelning och representation. Nu menar jag att styrelsen jobbat så seriöst och hårt med detta att jag känner mig helt trygg i var de än landar, säger han efter att brevet gått ut. En linje han också uttryckte i podden.

Karin Wiborn i samtal med Kristin Flodström. Den ene kan bli kandidat den andre kan rösta fram knadidater. Foto: Emilia Benkel.

Upptäckt utmaningar i processen


Även styrelsen pekar på att de sett delar i det tredelade ledarskapet som styrkor, men att man efter vårens process där bland annat samtal med nuvarande kyrkoledartrio ingått, ser att också utmaningar framkommit.
- Vi har jobbat hårt med detta och tror att det är så att det kan vara tid för två kyrkoledare när vi nu går in i samfundets nästa fas. Att vi haft tre kyrkoledare har varit bra under uppstartsåren men kanske att det inte ger lika stora fördelar nu, förklarar Enlund, men tillägger att det också blir upp till församlingarna att säga sitt om vägen fram.
I mailet formulerar sig styrelsen så här;


” Om beredningsprocessen visar att det skulle vara det bästa för vår kyrka, är vi inte främmande för att återkomma till konferensen med förslaget att välja två biträdande kyrkoledare."
Torkelsson Enlund framhåller också att det är en del av en översyn av strukturerna både nationellt och regionalt. Med målet att få ett mer samlat och tydligt ledarskap samt uppdrag till chefer och kyrkoledare.

Kravprofil framtagen


På hemsidan finns nu en kravprofil  som tagits fram under våren efter kyrkostyrelsens och församlingars arbete med frågan, och den uppmanar man nu församlingar att använda i sitt eget arbete med kandidater.
"Det går att lyfta fram namn som är aktuella för båda rollerna eller bara för en av dem. Det är bra om ni tydligt motiverar era förslag på kandidater. Det underlättar också i beredningsprocessen om ni har vidtalat den föreslagna kandidaten, men det är inte ett krav.", förklarar styrelsen i sitt mail.

Kerstin Torkelsson Enlund, Kyrkostyrelsens ordförande. Foto: Emilia Benkel

Deadline 14 december

Alla församlingar får nu inkomma med sina förslag innan deadline den 14 december. Till skillnad från förra kyrkoledarvalet kommer alla kandidater offentliggöras som tackat ja och vill vara till förfogande. Men det kommer inte synas vem som nominerat eller hur många nomineringar som gjorts.
Även kyrkostyrelsen samt Equmenias styrelse kommer att kunna lägga fram kandidater.


Kommer dessa då att särpubliceras?


- Nej utan alla kandiderar på samma villkor, förklarar Torkelsson Enlund.


Men finns det inte en risk att styrelsen som ska leda processen inför kyrkokonferensen då kommer välja att arbeta med just de kandidater som man själva valt?


- Nej, alla kandidater ska behandlas på samma villkor. g förstår frågan, men tror inte det kommer vara ett problem. Tror det handlar om att man har förtroende för styrelsens arbete och att vi arbetar seriöst med processen, förklarar hon.


Eftersom beslutet ska tas nästa konferens, blir det någon typ av mellanstation där församlingar kan respondera på de kandidater som läggs fram?


- Jag kan inte säga exakt hur processen kommer se ut, men det kommer vara en mer öppen process och större aktivitet än vid förra valomgången där vi vill ha en stor transparens i arbetetm säger Torkelsson Enlund.


Båda nuvarande biträdande kyrkoledarna Joakim Hagerius och Karin Wiborn står till förfogande som kandidater.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.