All välkomna - men inget officiellt pridedeltagande

Deltagare från Equmeniakyrkan fanns med under Pride. Ingen av dem syns dock på bilden här. Foto: TT

Equmeniakyrkan som samfund har inte tagit ställning i frågan om homosexualitet. Det lämnar man åt enskilda församlingar att avgöra.

Ändå deltog man som arrangör tillsammans med Svenska kyrkan i Kyrkorna på Pride och betalade en del av hyran för tältet man delade i Pride park.

– Vi tar inte ställning i sakfrågan, men vill visa att vi är öppna och välkomnar alla, säger Equmeniakyrkans kommunikationschef George Olvik.

– Men som samfund går vi inte exempelvis inte med i Prideparaden.

Det gjorde
däremot region
Stockholm och många enskilda församlingar. Men hur många pastorer och diakoner som egentligen engagerar sig i Pride kan Anna Berndes, pastor i Immanuelskyrkan och i Universitetskyrkan, inte svara på.

– Vi kanske är sex–sju i tältet i Pride park, många har ju fortfarande semester, och hur många som kommer att gå med i tåget har jag ingen aning om.

Hon understryker hur viktigt det är att arbeta för alla människors lika värde, och möjligheten att visa vad Equmeniakyrkan står för i tältet.

– Där möter vi människor som kanske inte är välkomna i sin församling, människor som har det jobbigt på grund av sin sexuella läggning. Det kanske inte alltid blir tillfälle till djupa samtal, men det räcker ofta att någon lyssnar. Att ta emot är viktigt.

– Vi får mycket uppmuntran, många kommentarer om att vår närvaro på Pride är viktig. Några blir provocerade men då är det ännu viktigare att vi är där och kan ge en annan bild.

I tältet har hållits en ekumenisk mässa, med teologen Arne Fritzon som officiant. Och Equmenikyrkan deltog också i den ekumeniska mässa som hölls innan Prideparaden i Kungsholms kyrka under ledning av biskop Eva Brunne.

Sedan tågade Kyrkorna på
Pride under parollen och bibelordet Störst av allt är kärleken innan man på söndagen avslutade veckan med Kärlekens mässa i Storkyrkan.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice