Equmeniakyrkan tar ställning mot kuppmakarna i krisande Moravakyrkan

Många pastorer som stöder Joseph Rivera har kastats ut ur sina församlingar. Här har en del av dem samlats till bön tillsammans med ledare som lämnat sina församlingar på grund av krisen. Foto: Ulrica Morazán.

Ett maktskifte måste följa de stadgar ett samfund kommit överens om, inte ske genom en kupp. Därför stöder nu Equmeniakyrkan nu den ordinarie kyrkoledaren Joseph Rivera i samarbetskyrkan i Nicaragua.

Riveras styre hotas av en grupp som vill ta över makten - med hjälp av en våldsam mobb, ockupationer och uppmaning att kasta ut pastorer med fel åsikt.

 

– Vi anser att det är den sittande kyrkoledaren Joseph Rivera som fram till nästa synod är den rättmätige ledaren för Moravakyrkan i Nicaragua, säger Ulrika Morazán, biträdande chef på Equmeniakyrkans internationella enhet.

Efter attacken mot Joseph Rivera sista veckan i augusti har hon och Gerard Willemsen, chef för internationella enheten, fört samtal med Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson om hur samfundet på bästa sätt kan bemöta krisen i Moravakyrkan i Nicaragua.

– Vi har sedan tidigare goda kontakter med människor på båda sidor av konflikten. Men det är inte vår konflikt och vi kan inte lösa den, säger Willemsen.

Den part som kan säga något med auktoritet är Moravakyrkans internationella ledning, som Equmeniakyrkan nu håller kontakt med.

– Vi sa redan för några månader sedan att vi är beredda att hjälpa till när de anser att det behövs, säger Willemsen.

Läs mer: Våldsam mobb attackerade kyrkoledaren i hans hem

Skuggstyrelsen, som tagit på sig attacken mot Rivera, uppstod i januari då en grupp pastorer och en biskop samlade till en extrainsatt kyrkokonferens och valde Ofelia Àlvarez till ny kyrkoledare, utanför samfundets gällande stadgar. Skuggstyrelsen säger sig ha stöd av majoriteten av församlingarna, och ser sig som Moravakyrkans officiella ledning.

I bakgrunden finns ett missnöje med hur Riveras styrelse hanterade stadgeändringar som synoden 2016 kommit överens om. Rivera skickade in en felaktig version av stadgeändringarna till myndigheterna.

I våras åkte Ulrika Morazán och Bertil Widén från Equmeniakyrkan till Nicaragua för att få en bättre uppfattning av situationen, och samtalade då med båda parter.

– Vi framhöll att konflikten behöver lösas enligt konstitutionen på synoden i november, så att ett nytt ledarskap kan väljas på demokratisk väg, säger Morazán.

Han gjorde fel, men skuggstyrelsens reaktioner är varken rimliga eller acceptabla.

Nu när konflikten har trappats upp är hon och Willemsen i nästan ständig dialog med Joseph Riveras styrelse, som kommit med förfrågningar om hjälp.

– Dels har de bett om konkreta bidrag såsom medel för att resa till huvudstaden Managua och uppvakta ministrar, dels om hjälp i påtryckningar. I måndags skickade vi ett öppet brev till samfundet och myndigheterna i Nicaragua, tillsammans med Världsmoravasamfundet, Moravakyrkan i USA och United Church of Canada, säger Morazán.

Finns det något i skuggstyrelsens kritik som ni kan hålla med om?

– De har rätt i sak: Rivera gjorde fel när han lämnade in fel version av stadgarna till myndigheterna. Världssamfundet har uppmanat honom att rätta till dem, vilket han lovat göra på nästa kyrkokonferens. Han gjorde fel, men skuggstyrelsens reaktioner är varken rimliga eller acceptabla, säger Morazán.

Kan Equmeniakyrkan dra in sitt ekonomiska stöd?

– Det är möjligt, men skulle ge fel effekt. Eftersom det är den inofficiella kyrkoledningen vi vill påverka är det inte rätt verktyg just nu. Hittills har pengarna använts på rätt sätt men vi måste följa med hur situationen utvecklas. Än så länge har Joseph Riveras administration kontroll över bankkontona och över det teologiska seminariet som vi bland annat stöder, säger Willemsen.

Både Willemsen och Morazán ska närvara på synoden i november, den ordinarie kyrkokonferensen i Nicaraguas Moravakyrka.

– Vi åker dit för att visa att vi som samarbetskyrka vill stödja den demokratiska processen och finnas till för samtal. Detta gör vi på Moravakyrkans uttryckliga begäran, säger Morazán och Willemsen.

 

I veckans nummer av Sändaren (37/2019) kan du läsa om hur den svenska missionärsfamiljen Linevåg upplever krisen. Dessutom får du svar på frågan: Hur kan en kyrka på bara några månader gå från fredlig samexistens till allvarliga våldsyttringar?

Fakta: Moravakyrkan i Nicaragua

Ungefär 90 000 medlemmar och 240 församlingar.

Har en mycket stark ställning på östkusten. Den lokala församlingspastorn är ofta en av de självklara ledarna i samhällena.

Har sedan 1990-talet ett nära samarbete med Equmeniakyrkan, som stöder bland annat undervisning i teologi. Moravakyrkan driver också ett Sidafinansierat projekt för hållbart jordbruk bland mayangnaindianerna.

Hör till globala samfundet Moravakyrkan, med totalt 1,1 miljoner medlemmar. Rötter i herrnhutismen.

Taggar:

Bistånd
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.