Nyhet 4

Equmeniakyrkan efter röstdramatik

Equmeniakyrkan. Det blir det nya namnet på Gemensam framtid. Kyrkostyrelsen led därmed ett nederlag som fick se sitt förslag Gemensam kyrka förlora med röstsiffrorna 373-237.

Namnfrågan diskuterades flitigt på påverkanstorget på fredagen, men det blev även en drygt två timmar lång debatt på lördagens årsmöte. Ett 30 tal talare var anmälda och ganska snart stod det klart att förslaget Equmeniakyrkan som nylanserats under Påverkanstorget hade flera anhängare. Detta samtidigt som många kritiserade kyrkostyrelsens förslag. I röstningsproceduren fanns ett tiotal namnförslag med, men med endast få anhängare. Dessa förslags slogs ut eft hand tills dess att Equmeniakyrkan mötte Gemensam kyrka i slutomgången. Med drygt 130 rösters övervikt stod det sedan klart att Equmeniakyrkan vunnit. Kvar då var att se om förslaget hade tvåtredjedels majoritet för att ett namnbyte skulle kunna ske, vilket det också till slut blev med marginal. Intressant i sammanhanget är att kyrkostyrelsens till 2011 års konferens föreslagit Equmeniakyrkan, men då drog man tillbaka förslaget efter den massiva kritik som fanns mot förslaget då.

Per Erik Lund

pererik.lund@sandaren.se
4 Kommentarer
Thorsten Schütte
Jahapp, mitt samfund har ett namn som är felstavat. Någon mig skämtar aprilo?
Göran Sundquist
Equmeniakyrkan, man börjar så smått vänja sig... Nu har vi gått ungdomsförbundet till mötes, dock min förhoppning är att vi kan vara mer generösa än så och vara lyhörda för förnyande gudstjänstformer och mer informella strukturer i den lokala församlingen, men främst att vi från båda håll vågar mötas i samtal och bön så att Herren kan förnya oss, då kan det hända spännande saker... tror Göran Sundquist Orsa
Anders Dillmar
Det är inte nödvändigtvis felstavat, på grekiska stavas det oikouméne (den bebodda världen). Diminitivformen (?) -nia reducerar den kanske till att omfatta Sverige. Eller är det feminium-ändelse? Förhoppningsvis finns här hög EQ, emotionell intelligenskvot. Det är i alla fall ett tydligt namn. Sämre hade nog varit Gemensam kyrka.
Benny Fhager
Ogillar namnet Equmeniakyrkan. Men nu är namnet taget i demokratisk ordning och då fogar jag mej i det och arbetar för innehållet.