Equmenia vill möta unga i gamingvärlden

Equmenia är redo att ta steget in i gamingvärlden, menar Ida Tonnvik. Foto: Mostphotos/Equmenia

Equmenia är nu nära att anställa en gaming­koordinator som ska ta organisationen in i gamingvärlden. Ett dilemma är dock den etiska värdegrunden i flera populära spel som krockar med vad Equmenia vill stå för.

– Vi diskuterar kring det just nu, säger ordförande Ida Tonnvik.

Efter att ha förberetts via Equmenias gaminggrupp är det nu nära att en gamingkoordinator är på plats.

– Det här är superspännande. Gör man det på rätt sätt finns en enorm potential. Det är många människor som håller på med gaming och det är märkligt nog ganska outforskat, förklarar Equmenias generalsekreterare Carin Dernulf som hållit i anställningsintervjuerna.

Exakt vad gamingkoordinatorns uppgift blir är inte helt säkert men det handlar om att samordna, inspirera och möta ungdomar som spenderar mycket av sin tid framför datorspel och liknande.

– Det får utforma sig lite efterhand. Vi som styrelse tänker att det ska vara någon som kan hålla ihop och hjälpa till kring det som sker ute i föreningarna. Det här handlar ju inte bara om en tjänst utan också hur Equmenia centralt kan stötta och hjälpa till.

Vad skulle det kunna vara?

– Ja, till exempel en server är något som diskuterats.

Ute i landet har equmeniaföreningar sedan tidigare anordnat spelmarathon. kvällar och digitala träffar. Men en diskussion som samtidigt kommer bli aktuell är hur equmenia ska avgöra vilka spel som kan spelas i deras regi.

Många av de populäraste spelen bland gamers innehåller saker som våld och dödande och får svårt att passa in i Equmenias värdegrund.

– Den etiska sidan av detta har varit uppe till diskussion i styrelsen. Jag själv märker att det inte är så enkelt som man tror. När vi började diskussionerna tänkte jag mer att vi väl bara kan förbjuda de värsta våldsspelen men det är svårt att veta var man drar gränsen och vad syftet med olika spel är. Men jag tänker att det är oerhört viktigt att ha diskussionen och fundera på vad vi vill, kan och ska uppmuntra till, funderar Tonnvik och fortsätter:

– Kyrkostyrelsen har varit mer nyfikna än oroade men det är klart att det lär dyka upp fall där det kan bli ifrågasatt och då behöver det vara genomtänkt. Jag tror inte att förbud av spel är vägen att gå, men att det ändå inte är lämpligt att uppmuntra till alla speltitlar.

Initialt kommer tjänsten att landa på 20 procent. Men växer det nya equmeniabenet kan tjänsten utökas i framtiden.

Något som också beror på hur det ekonomiska läget ser ut framöver. Efter några tyngre år bakom sig med bland annat personalneddragningar är Equmenia en ekonomiskt välbalanserad förening. Men utan en gigantisk skattkista att ösa ur, trots att det lätt kan se så ut med 4,1 beviljade miljoner i statsbidrag för 2021 efter att ”coronatillägg” också adderats.

– Det ser väldigt mycket ut från början, men det handlar om någonstans runt 100.000 över vad vi fick för 2020. Det är så klart jättevälkommet men inte någon summa som gör att vi kan satsa hur som helst, konstaterar Tonnvik.

Pengarna ska i första hand också komma de lokala föreningarna till del. Antingen genom gemensamma satsningar centralt, eller genom att föreningarna ska kunna ansöka om anslag.

– Exakt hur förfarandet ska se ut är vi inte helt framme i tanken kring, men det lutar åt att man på ett eller annat sätt ska kunna söka pengar för olika aktiviteter, säger Tonnvik.

Är det fortsatt mest digitala ­aktiviteter som uppmuntras?

– Vi har en träff för medarbetere i april nationellt som blir digital. Men riksmötet i höst är tänkt att vara fysisk igen och sedan någon vecka tillbaka uppmuntrar vi alla föreningar att köra på med fysiska möten så långt det bara är möjligt och säkert. Det är de rekommendationer vi sett från folkhälsomyndighet och regering, säger hon.

Vet ni än hur medlemsantalet förändrats i Equmenia under 2020?

– Nej, men vi räknar med ett tapp. Jag är väldigt orolig att vi kommer tappa många medlemmar som inte kommer tillbaka. Särskilt bland de unga utan annan koppling till kyrkan.

Kyrkostyrelsen har varit mer nyfikna än oroade. Ida Tonnvik, ­Equmenia

Taggar:

Datorspel
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice