EHS ordförande blir ny landshövding i Dalarna

Helena Höij
I november tillträder Helena Höij tjänsten som landshövding i Dalarna. Foto: arkiv

Helena Höij blir ny lands­hövding i Dalarna. Hon har ett långt förflutet inom Equmeniakyrkan med en rad uppdrag för samfundet.

– Dalarna symboliserar mycket av det svenska med sin kultur och natur. Men det finns mycket mer i länet som jag är nyfiken på.

Hennes hemförsamling är Abrahamsbergskyrkan i Bromma där hon varit ordförande. För närvarande är hon ordförande i Enskilda högskolan i Stockholm. Hon arbetar som verksamhetsstrateg för Erikshjälpen.

Satt i riksdagen i åtta år

Under åtta år, mellan 1998 och 2006, satt Helena Höij i riksdagen för kristdemokraterna. Hon avslutade sin riksdagskarriär med att vara en av dess vice talmän.

Civilminister Ida Karkiainen är glad över att Höij har tackat ja till landshövdingeposten:

– Hon har en bred erfarenhet och engagemang i många frågor. Hennes erfarenhet från bland annat politik, statsförvaltning och civilsamhället kommer att vara en tillgång för Dalarnas län, säger statsrådet.

Vilka personliga kopplingar har då den nya landshövdingen till sitt län? Skidor visar det sig.

– Jag har åkt i både Idre, Sälen och Mora, säger Helena Höij.

Tredje kristdemokraten som landshövding

Höij blir den fjärde kvinnliga landshövdingen i Dalarna på raken och den tredje kristdemokraten som landshövding. Båda Höijs tidigare två företrädare på posten som ordförande för Enskilda högskolan i Stockholm har för övrigt utsetts till hövdingar (Rose-Marie Freban i Örebro län 2008–13 och Ingemar Skogö, Västmanlands län 2009–14) .

Helena Höij är född 1965 och uppvuxen i Jönköping. Hon tillträder som landshövding den 1 november, förordnandet sträcker sig till hösten 2028.

Tidigare i somras spekulerade Expressen om att försvarsministern och Dalmasen Peter Hultqvist skulle återvända till hemlänet som landshövding för att underlätta de känsliga Natosamtalen med Turkiet (Hultqvist hör inte till Erdogans favoriter). Så blev det alltså inte.

Ylva Thörn var Dalarnas landshövding fram till sommaren 2021. Sedan dess är Camilla Fagerberg tillförordnad landshövding.

Fakta: Dalarnas län

  • Dalarnas län sammanfaller i stort med landskapet Dalarnas gränser.
  • Länet har 15 kommuner: ­Avesta, Borlänge, Falun (residensstad), Gagnef, Hedemora, Leksand, Ludvika, Malung-Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Smedjebacken, Säter, Vansbro, Älvdalen.
  • Sett till invånarantal är Borlänge största kommun med cirka 43 000 invånare.

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice