Historiskt många attacker mot kristna i Indien

Indien blir ett tuffare land för kristna. Foto:TT

Under 2021 utsattes indiska kristna för fler attacker än någonsin tidigare. Det rapporterar en kristen människorättsorganisation.

– Situationen blir värre för var dag, säger kyrkoledaren Steven David.

I staden Pataudi i delstaten Haryana avbröts en skolsamling av hindunationalister som stormade in och skrek slagord. De hävdade, enligt tidningen the Guardian, att de kristna sångerna och undervisningen var ett sätt att hjärntvätta barn så att de konverterar till kristendomen.

Det är bara ett exempel på attacker under jultiden mot kyrkor och enskilda kristna i Indien. De senaste åren har sådana angrepp blivit allt vanligare.

Enligt en ny rapport från den ekumeniska människorättsorganisationen United Christian Forum var 2021 det mest våldsamma året någonsin för landets kristna. Organisationen registrerade 468 incidenter vilket kan jämföras med 127 år 2014.

Equmeniakyrkans systerkyrka Hindustani Covenant Church är också utsatt. Kyrkoledaren Steven David berättar att en pastor och hans fru nyligen blev attackerade av grannar. De behövde söka medicinsk vård efteråt.

– Men pastorn anmälde inte detta till polisen eller någon annan myndighet. Det gjorde intryck på grannarna. De har där­efter haft en försoningsprocess och nu råder det fred på platsen, säger han till Sändaren.

Våldet är inte jämnt fördelat över landet, de kristna som är mest utsatta bor i de norra delarna av landet där en stor majoritet av befolkningen är hinduer. Där kan också polisen sympatisera med förövarna vilket gör att anmälningar sällan följs upp.

Det är hindunationalister som pekas ut som ansvariga för nästan allt våld mot kristna. Under 2000-talet har denna ideologi vuxit sig allt starkare då partiet BJP cementerat sin maktställning under premiärminister ­Modis ledning.

Ett centralt tema i dess ideologi är att hinduismen är hotad av krafter utifrån, främst av islam och kristendomen. Mycket kraft läggs därför på att försöka förhindra hinduer att lämna sin religion, och i flera delstater finns det antikonversionslagar. Indien har en i grunden sekulär lagstiftning och varje medborgare har rätt att konvertera, men antikonversionslagar innebär att ingen ­utomstående får påverka det ­valet.

– Situationen blir värre för var dag då det är ständigt nya regler och lagar som gäller för konverteringar men också för samlingar och evangelisation. I dag kan vi inte lägre dela evangeliet öppet. Vi hoppas och ber att situationen ska förändras till det bättre, säger Steven David.

Enligt den officiella statistiken är andelen kristna av befolkningen endast 2,3 procent och den siffran har inte ökat de senaste decennierna. Samtidigt kommer det rapporter från Indien om att kyrkan växer i det fördolda, något som kan väcka nationalisternas vrede.

– Många kyrkor arbetar i hemlighet och många som kommer till tro håller det också hemligt. Så det blir fler kristna även om dessa inte registreras, säger Steven David.

Han tror dock att det också finns politiska förklaringar. Att peka ut landets minoriteter som hot kan vara ett sätt att avstyra den vrede som många väljare känner över fattigdomen och bristen på sociala framsteg. Steven David menar också att attackerna inte speglar Indiens djupaste kultur.

– Indier är generellt religiöst toleranta, men några politiska grupper skapar problem för ­minoriteterna, säger han.

Många kyrkor arbetar i hemlighet och många som kommer till tro håller det också hemligt. Så det blir fler kristna även om dessa inte registreras Steven David

Fakta: Religioner i Indien

80 procent av Indiens ­befolkning består av hinduer, enligt den officiella statistiken. Drygt 13 procent är muslimer och 2,3 procent kristna.

Mycket tyder dock på att siffrorna kan vara något missvisande, då speciellt många daliter, som befinner sig lägst i det indiska samhället, har sökt sig bort från hinduismen.

I delstater som Goa, Kerala och Nagaland finns många kristna, medan det på många andra håll finns ytterst få församlingar.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice