Diakonia: PGU fungerar inte

Snart 10 år efter att riksdagen fattade det banbrytande beslutet om en politik för global utveckling (PGU) har frågan sjunkit längst ned på den politiska dagordningen. Det menar kritiska frivilligorganisationer.

Sverige var först i världen med att anta en politik för global utveckling och flera länder har följt efter. Men några av vårens stora nyhetshändelser visar att PGU inte fungerar som den ska.

Vapenexporten och skatteflykt från fattiga länder står i fokus för frivilligorganisationernas granskning 2012, av hur riksdag och regering lever upp till PGU.

– Det finns rapporter som pekar på att för varje biståndskrona som går in till ett utvecklingsland, försvinner nio kronor genom skatteflykt, säger Bo Forsberg, generalsekreterare för Diakonia.

Andra områden som tas upp i årets så kallade Barometer är handelspolitiken, klimatfrågan och migrationspolitiken. Inom alla dessa områden finns exempel på att regeringen talar med kluven tunga.

– PGU är mer aktuell än någonsin, säger Bo Forsborg, som introducerade Barometer 2012 på ett seminarium.

Inför 10-årsjubiléet av PGU, nästa år, vill frivilligorganisationerna öka trycket på politikerna och hade bjudit in fyra riksdagsledamöter till en paneldebatt. Ingen moderat kunde komma, men Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna var representerade genom Bodil Ceballos (MP), Kenneth G Forslund (S) och Anders Sellström (KD).

Alla tre var överens om att riksdagen skulle kunna göra mer, genom att exempelvis lyfta PGU-perspektivet inom varje utskott. Hittills har det främst varit en fråga för utrikesutskottet och inom regeringskansliet ligger ansvaret hos biståndsministern, när PGU borde genomsyra varje politikområde.

På frågan om vad som hindrar PGU från att genomföras svarar riksdagsledamöterna i tur och ordning:

Bodil Ceballos (MP): Brist på politisk vilja.

Kenneth G Forslund (S): Osäkerhet hos dem som inte är vana att jobba med bistånd.

Anders Sellström (KD): Okunskap och finanskrisen.

 

 

Fakta PGU

Politik för global utveckling antogs av riksdagen 2003.

PGU syftar till att skapa samstämmighet i alla politiska beslut, när det gäller de övergripande utvecklingsmålen om fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter.

Bakom Barometer 2012 står 14 frivilligorganisationer varav Diakonia, Svenska missionsrådet och Kristna Freds.

 

Rakel Lennartsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.