Det blir inga pappamånader

Som Sändaren skrev om igår föreslår regeringens utredare Lars Arrhenius att utöka antalet öronmärkta pappamånader från tre till fem månader. Förslaget får stöd från regeringspartierna och Vänsterpartiet men det står redan klart att just det förlaget inte kommer nå en majoritet i riksdagen. Alliansen och Sverigedemokraterna kommer nämligen att rösta nej.

Moderaterna säger att man är positiva till de delar i utredningen som handlar om att ge större flexibilitet till föräldrarna men är kritiska till fler öronmärkta månader.

– Vi tror på att hitta sätt för familjer att göra egna jämnställda val istället för kvotering. Jag kan inte se framför mig att vi i Moderaterna skulle rösta för ett sådant förslag, säger Johan Forssell (M) till SVT Nyheter.

Kristdemokraterna anser att förslaget begränsar föräldrarnas handlingsutrymmen.

– Vi vill öka flexibiliteten i föräldraförsäkringen, som faktiskt gör det möjligt för föräldrar att få livet att gå ihop. Problemet är att det finns begränsningar i flexibiliteten i dag som drabbar papporna, som påverkar deras möjligheter att ta ut dagar på samma flexibla sätt som mammorna, säger partiets talesperson Emma Henriksson till TT.

C: ”Vi vill helst att man inte öronmärker alls”

Även Centerpartiet reagerar mot att fler månader ska öronmärkas i föräldraförsäkringen.

– Det är väldigt mycket att gå från nuvarande tre månader till fem månader. Det är ju förskräckligt. Vi vill ju helst att man inte öronmärker alls, även om vi inte tänker riva upp de tre månader som är i dag om vi skulle komma till makten, men att gå till fem månader är ju otroligt, säger partiets talesperson Solveig Zander till TT.

Liberalerna, som drev på för införandet av de så kallade pappamånaderna, vill inte heller utöka dem till fem månader.

– Vi har varit pådrivande för en jämställd föräldraförsäkring och införande av de tre månaderna, men vi konstaterade på vårt senaste landsmöte att det går för långsamt. Vi föreslår därför en helt ny modell, där man får 100 procent i ersättning under ett år och då ska det vara uttaget innan barnet fyller två år. Allt ska vara uttaget innan sju år, säger partisekreteraren Maria Arnholm (L) till TT.

SD: ”Inte barnets bästa i fokus”

Även Sverigedemokraterna gör tummen ned för fler reserverade månader i föräldraförsäkringen.

– Vi är inte alls förtjusta i det, vi är ju även emot de nuvarande tre månaderna och det här är ju ännu värre. Jag skulle säga att det är totalt verklighetsfrånvänt, säger partiets talesperson Julia Kronlid (SD).

– Det är framför allt inte med barnets bästa i fokus. Jag har ju själv varit hemma med tre barn och det kan ju se väldigt olika ut. För en del funkar det, för andra funkar det inte alls. Det är ju till exempel väldigt olika hur mycket barnet ammar vid sju månader, säger hon.

 

Taggar:

Barn och Unga

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.