Nyhet

Demonstrationer mot vapenexport vid riksdagen

I dag debatterar riksdagen regeringens proposition om skärpt kontroll av vapenexporten.Strax innan debatten genomförde Kristna Fredsrörelsen, Diakonia, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF), utanför riksdagen.

– Demokratikriteriet kommer att underordnas en helhetsbedömning av Sveriges intressen. Det riskerar med andra ord att bara bli ett skönhetslyft, och i praktiken lika svagt som de redan existerande kriterierna om mänskliga rättigheter och inblandning i väpnad konflikt, säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen, i ett pressmeddelande.

Enligt den proposition som nu diskuteras, ska grava brister i mottagarlandets demokratiska status utgöra ett hinder för exporttillstånd.

Regeringen menar dock att ytterligare skrivningar inte behövs  eftersom svensk vapenexportkontroll redan är mycket restriktiv vad gäller länder inblandade i väpnade konflikter.

– Ett lätt världsfrånvänt resonemang. Sverige har under de senaste åren exporterat vapen eller beviljat tillstånd till bland annat Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och USA, vars styrkor deltar aktivt i pågående väpnade konflikter, säger Lotta Sjöström Becker.

Sändaren

 

 

0 Kommentarer