Delade meningar om ­Amnestys apartheidrapport

Israelisk polis omhändertar en ung man som deltagit i protester mot en omstridd vräkning av palestinier i de östra delarna av Jerusalem. Foto: Mahmoud Illean/AP

I en rapport pekar Amnesty ut Israel för att utöva apartheid mot palestinier. Människorättsorganisationen kräver nu att de ansvariga ställs inför rätta.

Men Israels regering ser kritiken som en form av antisemitism.

I en ny rapport riktar människorättsorganisationen Amnesty international mycket skarp kritik mot staten Israel. Amnesty menar att israeliska myndigheter utövar ett systematiskt och rasistiskt förtryck som enligt folkrätten går att likställa med apartheid.

– Vår slutsats är att Israels grymma politik, med segregation, fördrivning och exkludering inom alla områden den israeliska staten kontrollerar, tydligt utgör apartheid, sa Agnès Callamard, generalsekretare för ­Amnesty, när rapporten släpptes.

Amnesty uppmanar nu den Internationella brottsmålsdom­stolen att inkludera brottet apartheid i sin pågående utredning om situationen i Israel och Palestina, och kräver att de ansvariga för politiken ställs inför rätta.

Amnesty är inte den första människorättsorganisation som anklagar Israel för att driva ett apartheidliknande system, en anklagelse som är mycket känslig i Israel. Den israeliske ministern Nachman Shai, menade att rapporten är en form av antisemitism i skepnad av humanism.

– Den är falsk, ensidig och helt verklighetsfrånvänd, den förnekar den judiska statens rätt att existera, sa han till Jerusalem Post.

Sune Fahlgren, som är lärare och forskare på Enskilda Högskolan Stockholm, har bott flera år i Jerusalem. Han menar att Amnestys rapport egentligen inte innehåller några ­nyheter.

– Det är ytterligare en betrodd människorättsorganisation som lyfter fram att palestinier behandlas illa. Det som kanske är nytt är den omfattande argumenteringen, byggd på mångas vittnesbörd, att detta kan klassas som en apartheidsituation säger han.

Men Israels regering är ju väldigt kritisk till rapporten och kopplingen till apartheid?

– Det är ju självklart att en regering som stödjer vidrig behandling av palestinier inte vill erkänna det. Men jag tycker rapporten i första hand inte ska läsas som ett storpolitiskt dokument utan som profetisk kritik, där man lyfter rätt och rättfärdighet. Sådana röster brukar vinna i längden, säger han.

Sune Fahlgren tror att rapporten positivt kan påverka situationen i området.

— Hela konflikten befinner sig i ett nytt skede. Tvåstatslösningen är död, och då kommer andra frågor upp till ytan. Hur ska man kunna leva tillsammans i samma stat? Då blir frågor om rättigheter viktiga, säger han.

Teologen Anders Sjöberg, som snart tillträder som föreståndare i Donsö missionskyrkan, har också bott i Israel, men han är mycket kritisk till Amnestys rapport.

– Jag blir frustrerad över att det hela tiden ska markeras mot Israel. Det blir ju väldigt märkligt när landet omges av diktatoriska länder där människorätten inte alls hålls lika högt som i Israel, säger han.

Han tycker att anklagelsen om apartheid är befängd och lyfter fram att det finns många araber som har framstående positioner i det israeliska samhället. Anders Sjöberg citerar en israelisk arab som var officer i den israeliska armén. Den arabiske mannen förstod inte hur ett samhälle där han kan föra befäl över judar skulle kunna klassas som apartheid.

– Det går förstås att hitta fel i Israel också, men det finns ett fristående rättsväsende och om något sker så prövas det i rätten, säger Anders Sjöberg.

Är det inte viktigt att övergrepp granskas, som i Amnestys ­rapport?

– Israel är ett öppet samhälle, med en öppen press, som öppnar sig för kritisk granskning. Men det finns ingen jämlikhet i granskandet. Varför granskar man inte länder i grannskapet där problemen är mycket större? Mahmoud Abbas har suttit som president i 17 år på Västbanken, varför ifrågasätts inte det mer? säger han.

Jonatan Sverker

2 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Lars
Amnesty är en vänsterorganisation givetvis har det en anti Israelisk agenda
Ingegerd Tillenius
Amnesty är oresonligt antiisraeliska med enbart palestiniernas perspektiv. Oprofessionellt! Men passar förstås sekulära och svekfulla kristna i anpassning till tidsandan och politiskt korrekt. Intektuell hederlighet vore att tilstå vad som

 

Till minne

Söndagsservice