De förklarar vad som händer i sekten

Sedan i höstas driver Rigmor Robért och Emma Gembäck Sektpodden. Under rättegången mot de tre före detta pastorerna, bland andra Emmas make Peter, kommer nya avsnitt. Foto: Privat

Sektpodden som görs av Emma Gembäck och Rigmor Robért är högaktuell nu när rättegången om misshandel och övergrepp i Knutby drar igång. Radioprogrammen är ett försök att hjälpa människor att förstå något om vad som hände i kretsen av församlingsledarna.

Sektpoddden hittas på internet och det går att lyssna på programmen när man själv vill. Under hösten har 13 avsnitt spelats in, som alla finns kvar. Nu kommer nya avsnitt som kretsar runt vad som händer i rättegången som startat denna vecka.

– Det var i somras som tanken föddes om att göra en podd där vi kan dela med oss av våra erfarenheter, försöka förklara något av det som hände, och berätta om psykologiska mekanismer som ligger bakom, säger Emma Gembäck som själv fanns i den innersta kretsen av Filadelfiaförsamlingen i Knutby fram till 2010.

De kommer inte bara ägna sig åt Knutby, men åt fenomenet sekter, och jämföra skeendet med andra osunda förhållanden.

Med respekt och en ödmjuk ton samtalar de båda vännerna kring händelser i den lilla byn utanför Uppsala. Emma Gembäck delar med sig av minnen och upplevelser. Hon tror det är värdefullt för allmänheten och folk i Knutby som berördes på olika sätt, att få höra om hur det var.

– Det är skönt att ge dem något tillbaka, att ta ansvar på det sätt jag kan. Det ger också mig ett slags mening med alla förlorade år, säger Emma Gembäck.

Rigmor Robért är psykoterapeut och läkare och har följt Knutby sedan mordet 2004. Då skrev hon om de sektliknande förhållandena och lyfte fram oro för barnen och faror som ingen annan hade uppmärksammat.

– Hon satte fingret på sådant som jag femton år senare ser var helt rätt. Men då blev hon vår stora fiende nummer ett. Vi anmälde henne för olika saker och gjorde narr av henne, berättar Emma.

När församlingen började lösas upp 2016 hörde Emmas make Peter Gembäck av sig till Rigmor och bad om förlåtelse, och detta blev starten på en djup vänskap.

Rigmor Robérts kunskap och erfarenheter kompletterar Emma Gembäcks upplevelser och gör poddradion innehållsrik med en blandning av personligt och fakta. Inspelningarna görs på fritiden.

– Vi har en mindmap att utgå från men är ganska fria i samtalet. Vi vill göra det äkta och genuint och inte för stramt, säger Emma.

Sektpodden har snabbt blivit populär och vid jul hade man passerat 100 000 lyssningar. Inför rättegången har det ökat och närmar sig 20 000 på en vecka.

– Responsen har varit förvånansvärt bra. Säkert 95 procent av de som hör av sig är positiva, många känner igen sig, har varit med om liknande sekter och osunda relationer. Några få före detta medlemmar har hört av sig och menat att vi ger en felaktig bild. Men jag tänker att det finns lika många berättelser som det fanns medlemmar. Jag ger min berättelse, säger Emma Gembäck.

Fakta:

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice