Nyhet

Danmark klubbade förbud mot burka och niqab

Från den 1 augusti kan den som bär burka och niqab i Danmark straffas med dryga böter. Dansk Folkeparti anser att fenomenet är "oförenligt med dansk kultur".

Danska folketinget har nu klubbat igenom ett förbud mot ansiktstäckande klädsel, bland annat burka och niqab, i det offentliga rummet. Av totalt 105 närvarande folketingsledamöter röstade 75 för ett förbud.

Vid en första överträdelse mot förbudet ska det betalas böter på 1 000 danska kronor. Från den fjärde gången och därefter blir det böter på 10 000 danska kronor.

Dansk Folkeparti (DF) hade tidigare föreslagit att överträdelse skulle kunna ge fängelse, men lyckades inte samla en majoritet för detta. DF röstade istället för det liggande förslaget.

Polisen ska få instruktioner om hur förbudet ska hanteras. Justitieminister Søren Pape Poulsen, från regeringspartiet Konservative folkeparti, har tidigare sagt att lagen inte handlar om att polisen ska slita av burkor och niqab från kvinnor på gatan. De ska avgöra om ansiktet syns för lite, utdöma böter och uppmana kvinnorna att gå hem. 

Efter förhandlingar under våren ställde sig Socialdemokraterna till slut bakom regeringen och Dansk Folkeparti, vilket varit avgörande för att förslaget skulle gå igenom. Men alla var inte eniga. 

- Idén att kriminalisera någon som man anser är ett offer, det förstår jag inte riktigt, säger Joachim B Olsen från Liberal Alliance, en av dem som röstade nej, till Danmarks Radio.

Martin Henriksen, Dansk Folkepartis talesperson i integrationsfrågor, tycker dock att beslutet innebär att landet nu tydligt sätter ned foten mot burka och niqab, som han anser inte hör hemma i Danmark.

- Det är oförenligt med dansk kultur och det grundläggande fundament som Danmark står för, säger han.

Frankrike införde förbud mot burka och niqab redan 2011 som första land i Europa. /TT


Fakta: Burkaförbud i övriga Europa

Österrike: Förbud mot heltäckande slöja på offentliga platser började gälla i oktober 2017. Överträdelser kan leda till böter på motsvarande 1 540 kronor.

Belgien: Bärandet av heltäckande slöja regleras i en lag från 2011 som säger att på offentliga platser är det förbjudet att vistas med ansiktet dolt på ett sådant sätt att det inte går att identifiera personen. Europadomstolen fastställde förbudet i juli 2017.

Storbritannien: Det finns ingen lag som reglerar plagg av religiösa skäl. Men i mars 2007 gick utbildningsdepartementet ut med direktiv som tillåter företrädare för offentliga inrättningar och konfessionella skolor att förbjuda niqaben.

Bulgarien: I september 2016 klubbade parlamentet igenom en lag som förbjuder heltäckande slöja offentligt, bortsett från demsom bär plagget av hälso- eller yrkesmässiga skäl.

Frankrike: Frankrike var det första land i Europa att införa ett förbud mot heltäckande slöja. Lagen började gälla 2011. Europadomstolen fastslog lagen 2014 och körde över argument om att förbudet inskränker religionsfriheten.

Att bryta mot förbudet kan leda till böter på 1 540 kronor. Lagen har lett till runt 1 600 gripanden sedan den trädde i kraft.

Tyskland: I Tyskland har lagstiftare godkänt en lag som förbjuder att delvis "täcka ansiktet". Tjänstemän och annan myndighetspersonal, som domare och militärer, får inte ha sina ansikten dolda, och andra människor kan också tvingas ta av sig plagg som döljer ansiktet för att kunna jämföras med id-handlingar.

Italien: En lag från 1975 som riktar sig mot att upprätthålla den allmänna ordningen förbjuder människor att dölja ansiktet offentligt. Men domstolar har systematiskt sagt nej till lokala initiativ om ett förbud på heltäckande slöjor.

Två regioner som styrs av invandringskritiska Lega har infört förbud mot heltäckande slöja på sjukhus och offentliga platser.

Nederländerna: Lagstiftning som godkänts i underhuset i november 2016, och som nu ligger hos överhuset, skulle förbjuda burka, hjälmar och ansiktsmasker på offentliga transportmedel, skolor, sjukhus och i regeringsbyggnader. Överträdelse skulle ge 4 170 kronor i böter.

Sverige: Sedan 2006 får skolor förbjuda de ansiktstäckande plaggen om det hindrar kommunikation mellan lärare och elev, om det anses farligt, som i laboratoriemiljö eller under idrottslektioner, eller av hygienskäl.

På andra platser är heltäckande slöja tillåtet.

Källa: AFP

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar