”Dagens situation liknar 1920-talets”

Nyamko Sabuni (L) och Annie Lööf (C) presenterar skatteuppgörelsen som partierna gjort med regeringen. Mittenpartierna har fått ett starkt inflytande, som liknar det partierna hade på 1920- och b
Johannes Lindvall, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet. Kennet Ruona

Efter en vår präglad av politisk borgfred blir hösten mer konfliktfylld.

Det tror statsvetaren Johannes Lindvall, som menar att de sociala trygghetssystemen kan hamna i centrum av debatten.

När covid-19 slog till agerade de politiska partierna snabbt. Man bemödade sig om att enas kring olika paket och satsningar för att rädda Sverige i en kritisk situation.

Nu har pandemin alltmer blivit vardag, och även det politiska livet håller på att återgå till någon form av normalitet. När riksdagen öppnade i förra veckan talade Stefan Löfven förvisso om coronapandemin i sin regeringsförklaring, men han lyfte också fram satsningar på vård och välfärd.

Johannes Lindvall är professor i statsvetenskap vid Lunds universitet, och han tror att hösten kan komma att präglas av diskussioner om sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. Under pandemin fick dessa i vissa fall mer generösa regler.

— Konfliktnivån under pandemin var inte så hög. Det man gjorde vara att höja taken och ersättningsnivån så att arbetslösa fick en större ersättning och man tog tillfälligt bort karensavdraget i sjukförsäkringen. Jag tänker mig att en viktig fråga blir om vissa åtgärder ska permanentas, säger han.

Sverige styrs sedan valet av en socialdemokratisk och miljöpartistisk regering som stöttas av två borgerliga partier. Det kan tyckas som en skör konstruktion, men Johannes Lindvall tror att skenet bedrar.

— Det man sett är att där det går fort att bilda regering så kan den också spricka snabbare. När det tagit så lång tid är partierna försiktigare. Flera partier har investerat mycket för att få fram den här regeringen, och det talar för att den håller till nästa val, säger han.

Moderaterna och Kristdemokraterna utgör tillsammans med Sverigedemokraterna den tydligaste oppositionen i riksdagen. Det kan tyckas som att klyftan är stor mellan oppositionen och regeringen, men Johannes Lindvall har tillsammans med andra forskare analyserat riksdagsarbetet i en rapport som kom 2017. Den analysen visade att även om konflikterna är djupa i regeringsfrågan så kan partierna samarbeta i riksdagen.

— Resultatet av vår analys visade att det finns mycket mer av kompromissvilja och samarbeten mellan partierna än vad man brukar tala om i massmedia, säger han.

Efter det att Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen 2010 har den traditionella svenska blockpolitiken undergrävts. Under denna mandatperiod har Kristdemokraterna och Moderaterna öppnat upp för att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna, och frågan är om ett nytt konservativt block håller på att bildas. Johannes Lindvall tror dock att det kan dröja innan svensk politik cementeras i två block som förr.

— Jag tror att vi för närvarande befinner oss i en situation som liknar 1920-talet och början av 1930-talet. Då hade mittenpartierna en mer självständig roll och fick ett stort inflytande, säger han.

Johannes Lindvall är aktuell som medförfattare till boken 134 dagar, som kommer i oktober. Den handlar om den utdragna regeringsbildningen efter det senaste riksdagsvalet.

Resultatet av vår analys visade att det finns mycket mer av kompromissvilja och samarbeten mellan partierna än vad man brukar tala om i massmedia. Johannes Lindvall

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne