Chefsteolog misstänks hemlighållit kollegas sexövergrepp - avgår

Foto: TT/wikipedoa. Kyrkan är st mikael i Hamburg.

Tyska protestantiska kyrkan skakas av att landets främsta protestantiska teolog lämnar sin post. Efter anklagelser om att dölja en kollegas sexövergrepp.

- Jag gör det för att skydda kyrkan, menar 60-åriga Annette Kurschus.

Erkända teologen Annete Kurschus är ett känt namn i det kristna Europa, särskilt efter sin tid som chefsteolog (kyrkoledare)  i det största tyska protestantiska samfundet, EKD.

Men anklagelser om att hon varit med och dolt en kollegas misstänkta sexbrott får nu marken att skaka under den tyska protestantismen. 

Utsattes för systematiska övergrepp

Under 90-talet anklagas mannen i hennes närhet för att ha använt en källarlokal i en kyrka i Westfalen till att systematisk utsätta unga pojkar för sexuella övergrepp. 

I anklagelserna framkommer att Kurschus som ledande i församlingen ska ha fått uppgifter om detta på ett tidigt stadium, men att hon hemlighöll det.

Kurschus säger sig inte ha förstått vidden av det och inte varit "uppmärksam nog" med den vetskapen hon hade. Kurschus var nämligen god vän med mannens familj och visste om att han levde ett dubbelliv som homosexuell med utomäktenskapliga affärer. Men att hon var medveten om övergrepp förnekar hon alltså.

– Jag önskar att jag hade varit lika uppmärksam och medveten för 25 år sedan som jag är i dag, säger Kurschus, enligt bland andra Siegener Zeitung.

Lämnar allt

Kurschus lämnar nu alla sina uppdrag i EKD som tidigare varit ganska förskonade från större skandaler, åtminstone i jämförelse med sina katolska kollegor som i omgångar tvingats betala ut stora skadestånd till övergreppsoffer i Tyskland.

Däremot är det inte första gången en skandal drabbar EKD.  Hennes företrädare Margot Kässman, den första kvinnan på posten avgick bara några månader efter sin tillsättning, 2010, efter att ha kört rattfull mot rödljus - dessutom i en av kyrkans tjänstebilar.

 

 

Taggar:

Tyskland

TT/Sändaren

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.