Byter rött mot svart för utsatta kvinnors skull

Med svarta band runt midjan tågar Vårgårda luciafölje runt bland företag, föreningar och äldreboenden. De sprider sång, värme och ljus samtidigt som de visar solidaritet med utsatta kvinnor runt om i världen.

De sex kvinnorna är vana körsångare och har lussat väldigt mycket, så det behövdes inte många övningar innan de var beredda att uppträda.

– Vi blandar traditionella sånger med några mer juliga och vi sjunger a’capella, berättar Josefin Roos som håller i trådarna.

Hon ägnar stor del av sin fritid åt sång och musik i Equmeniakyrkan och det var därför hon fick frågan av kulturchefen i Vårgårda för några veckor sedan om hon kunde ordna ett luciafölje.

De senaste åren har Vårgårda kommun och Lions arrangerat bygdens officiella lussetåg genom att engagera olika grupper, förra året var det en gospelkör.

– Nu hade en grupp hoppat av så vi fick frågan rätt sent, men det funkar bra, säger Josefin Roos.

På första advent deltog de i stans tomteparad och blev presenterade. Då fick de chansen att berätta om varför de valt att bära svarta band istället för traditionella röda.

Eftersom Luciadagen är på en torsdag tycker de det passar att uppmärksamma den internationella kampanjen #thursdays-inblack, torsdagar i svart. Det är en rörelse som initierades av Kyrkornas Världsråd redan på 1980-talet och som sakta sprider sig som en fredlig protest mot våld och våldtäkt, särskilt i konfliktdrabbade områden.

– Vi tycker det här passar ihop med Lucia som skyddshelgon för svaga grupper i samhället. Hennes livsgärning och död har ju blivit en symbol för våld mot kvinnor, och det är en referenspunkt som känns central idag. Vi tar det som ett avstamp till att prata om ljus och värme, säger Josefin Roos.

Vid sina framträdanden säger de några ord om symboliken med de svarta banden men inget om kampanjen.

– Både kommunen och Lions tycker det är ett bra initiativ och att det ligger bra i tiden, vi vill inte göra något som inte de kan stå bakom. Samtidigt blir det något minnesvärt.

– Kommentarerna vi fått hittills har varit mestadels positiva. Och vi har fått rätt många delningar på sociala medier, det är roligt, tycker Josefin Roos.

Förra onsdagen hade de sitt första Luciaframträdande i samband med kommunfullmäktiges sammanträde. De bjöd på en kvart av skönsång och några verser som sig bör. Ett tjugotal platser får besök av sällskapet som turas om att vara Lucia. De går till många företag, några föreningar, förskola och gymnasieskola, flera äldreboenden och på Luciakvällen får biblioteket besök.

Hela arrangemanget avslutas på lördag med firande öppet för alla i Svenska kyrkan.

Hela tiden pågår en insamling till Lions hjälpverksamhet, både genom att de som får besök betalar för det och genom att följet har en bössa med sig.

– Vi tycker det här är jättekul, säger Josefin Roos.

 

 

Fakta: Legenden om Lucia

Lucia är ett helgon inom romerskkatolska och ortodoxa kyrkan. Hon levde i Syrakusa på Sicilien 283–304. Enligt legenden var hon en varmt troende kristen som vägrade gifta sig och istället skänkte sin hemgift till nödlidande. Friaren blev kränkt och angav henne för kejsarens ståthållaren, som förföljde de kristna.

Hon dömdes att överlämnas till en bordell. Man tände ett bål omkring henne men hon skadades inte. Inte heller kokande olja skadade henne. Till slut stack en soldat ett svärd genom hennes hals. Innan hon dog hann en präst ge henne nattvarden.

Källa: Historiska museet och
katoliknu.se

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Bra tänkt, men svart bälte och vita kläder låter mig tänka på högsta färggraden i karate och judo...

 

Till minne

Söndagsservice