Nyhet 2

Busch Thor: Vi kan snabbt lägga om utrikespolitiken

Migrationsfrågan splittrar kristenheten på samma sätt som övriga samhället sa Kristdemokraternas Ebba Busch Thor i Vårgårda möte. Hon presenterade den tredje väg som partiet driver i valrörelsen: Varken total öppenhet eller total slutenhet.

Det är en avslappnad Ebba Busch Thor som först möter pressen och sedan de många besökande i Tångahallen denna kväll. Hon kommer till Vårgårda i medvind med uppåtgående opinionssiffror. Det ser ut som om KD kommer att klara sig över 4 procents-gränsen. Det beror, enligt partiledaren, på att hon under valrörelsen äntligen fått tillfälle att presentera partiets politik.

­­

­- Under det senaste året har nästan alla intervjuer handlat om opinionsläget, men nu har jag fått chans att prata om sakpolitik vilket gynnat vårt parti. I det uppskruvade tonläget är det lätt att tappa nyanser och snuttifieringen gör att svaren ibland blir allt för svart/vita.

Det har hittills inte funnits mycket utrymme i valdebatten för internationella frågor, som efterlyst av bland annat biståndsorganisationen Diakonia. Det är något som Ebba Busch Thor beklagar, säger hon till Sändaren.

- En ny borgerlig regering skulle på kort tid kunna lägga om utrikespolitiken. Vi är kritiska till Socialdemokraternas ensidiga erkännande av Palestina och att man inte ställt upp för att försvara Israel som den enda demokratin i Mellanöstern. Det är också svårt att förstå att man presenterar sig som en feministisk regering och samtidigt ökar handelsförbindelserna med Teheran med sitt kvinnoförtryck.

Det finns inte en fråga som kommer att avgöra valet. Om man vill ha en ny regering så måste väljarna avväga hur partierna står i flera frågor, menar Ebba Busch Thor. Men migrationsfrågan och välfärden är de viktigaste, enligt Kristdemokraternas ledare. Både i pressrummet och i Britta Hermanssons och Robert Erikssons utfrågning får hon frågor om partiets migrationspolitik, som av många ses som en eftergift för SD. Det var något som Ebba Busch Thor tillbakavisade och hävdade att KD väljer en mellanväg: Man är varken för en total öppenhet, som kan bli en grogrund för främlingsfientlighet, eller att helt stängda gränser.

- Jag är medveten om att det finns de som känner sig besvikna på KD, men vi har inte svikit i flyktingfrågan. Sverige ska vara ett land där människor som flyr från krig och förtryck ska kunna få en fristad.  Samtidigt måste den som inte bedöms ha skyddsskäl lämna landet. Men vi vill återinföra begreppet särskilt ömmande omständigheter i lagstiftningen och vi är för familjeåterförening.

När samtalet kommer in på välfärden i allmänhet och sjukvården i synnerhet är Ebba Busch Thor på trygg mark. Det är hennes hjärtefrågor. Hon berättar om hur det politiska engagemanget startade när hennes mormor blev illa behandlad inom äldrevården. Hon blev kommunpolitiker i Uppsala och ledamot i kommunens äldrenämnd när hon var 19 år.

Ebba Busch Thor gick till angrepp mot den röd-gröna regeringens oförmåga att komma tillrätta med vårdköer som gör att människor får vänta oacceptabelt länge både för att få en första bedömning och senare till behandling. KD vill agera för en snabb förändring för att förbättra den misslyckade sjukvården, enligt partiledaren.

KD:s partiledare fick flera personliga frågor och berättade bland annat om den svåra tiden då hennes man blev allvarligt sjuk och hon var nära att kliva av partiledarskapet.  Det märktes tydligt att hon kände sig hemma i den frikyrkliga miljön. Ebba Busch Thor sjöng med i alla sånger, bad i den gemensamma bönen och sa att hon helst av allt inte skulle velat vara här som partiledare utan som deltagare.

- Under valturnén finns det inte så mycket utrymmen för gudstjänster och andakt. Även en partiledare kan behöva fylla på av sådant.

 

 

Christina Larsson

christina.larsson@sandaren.se
2 Kommentarer
Robert Larsson
Inget parti är perfekt. Inget parti är räddningen för Sverige, det är bara Jesus, men det finns inget annat parti i riksdagen som bättre företräder kristna värderingar än KD. För ett bättre och mänskligare Sverige!
Thomas Kärrlander
KD och Ebba är kontrollerad på samma sätt som alla andra partier. Som kristen väljer man den väg som Jesus gjorde, dvs står över alla partiflaggor!