Börskris tvingar baptister skära ned

Det råder långfredagsstämning på Svenska Baptistsamfundets expedition, enligt en av de anställda. Och det är långt till uppståndelsen. För nu är det klart att nästan var tredje på central nivå måste gå. Orsaken är att samfundet har räknat med stora finansiella intäkter för att klara sina kostnader.

Mer än var tredje anställd på Svenska Baptistsamfundet centralt måste gå. Personalstyrkan bantas med nära sju heltidstjänster. De flesta av dem sägs upp, några går i pension eller avslutar projekttjänster. Endast drygt tio tjänster återstår om ett halvår, när besparingarna till stor del ska vara genomförda.
Den markanta neddragningen beror på att missionsstyrelsen vill ha en ekonomi i balans, förklarar missionsföreståndare Karin Wiborn. Samfundet har under flera år levt med för stora utgifter och burit projekt och verksamhet som det egentligen inte har löpande intäkter för.

Räknat med finansintäkter
Svenska Baptistsamfundets rambudget för år 2009 omfattar kostnader på 34 miljoner. Man har räknat med finansintäkter på hela 7,5 miljoner. Verksamhetsintäkterna, det vill säga insamlade gåvor, anslag och bidrag, är beräknade till 26 miljoner.
Missionsstyrelsens ordförande Lars Dalesjö:
- Vi har till stor del levt på avkastningar från kapital vi har haft under de senaste åren, därför tvingas vi dra ner. Och vi har börjat redan tidigare.
De anställda har fått veta vilka som måste sluta. De var förberedda på beskedet om neddragningarna. Men det råder långfredagsstämning på expeditionen, enligt de anställda. Och det är långt till uppståndelsen.
Besparingarna drabbar allt på central nivå, både det nationella och det internationella arbetet. Det är ingen tårtspade som används för att skära bort en dryg tredjedel. Lars Dalesjö vill heller inte använda liknelsen med en osthyvel som skär skivor från varje verksamhetsområde. Det är så mycket mer än en tunn skiva inom varje område som måste upphöra att finnas.
- Man kan inte säga att den eller den biten ska bort, säger Karin Wiborn. Det handlar om en total omtolkning av vårt arbete. Vi ser oss som en sammanslutning av församlingar och nu ska vi se vad som är församlingarnas vilja med den gemensamma expeditionen. Vi måste se över alla relationer och alla uppdrag och se vilka vi kan leva utan.
- Det finns något gott i det här, säger Lars Dalesjö. Vi blir än mer beroende av församlingarnas gemensamma vilja. Men det här är inte önskat. Det är en sorg att behöva genomföra besparingarna, både för enskilda personer och för samfundet.
Tanken är att slippa bryta kontrakt och i stället fasa ut verksamheter i takt med att kontrakten löper ut.
- Vi har fört samtal under knappt två månader om hur vi ska kunna göra besparingarna på bästa sätt och ändå stå så starka som möjligt, säger Lars Dalesjö.
Samfundets uppdrag ligger fast, hävdar Karin Wiborn.
- Vi ska betjäna församlingarna inom Baptistsamfundet, stödja utveckling, hålla ihop nätverket av baptistförsamlingar i Sverige och ansvara för vår gemensamma mission inom och utom Sverige. Det är vårt uppdrag även i ny organisation, men vi får press på oss att vässa oss.
Nu blir Baptistsamfundet än mer avhängigt av församlingarna och deras gåvor.
- Vår förhoppning är att Baptistsamfundet kan fortsätta vara en bra serviceorganisation i Sverige och i utlandet.
Den ekumeniska processen kommer inte att drabbas, enligt Lars Dalesjö.
- Vi ska ha en bemanning för samtalen med de andra samfunden mot en gemensam framtid.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.