Bönevecka för ensamkommande

Situationen för många ensamkommande och människor i deras närhet är akut och blir alltmer förtvivlad för varje dag som går. Det säger Mona Nykänen, som tagit initiativ till en bönevecka för att förändra situationen.

Uppropet om bön i kyrkor och i enskildhet under perioden 11 – 18 februari har gått ut genom Facebookgruppen ”Bönekedja runt riksdag och regeringen”.  Mona Nykänen som bor i Luleå är engagerad i de ensamkommandes situation genom både ideellt arbete, politiskt engagemang och genom kyrkan.

– Det har varit en väldigt lång process och många av oss är trötta och känner desperation. Det behöver bli en snabb förändring. Jag tror att bönen kan ha en avgörande betydelse och vi behöver be om att politiker och tjänstemän får tillstånd en lösning som är human och som leder till att de ensamkommande ska kunna stanna här, säger hon.

Sedan Facebookgruppen startade har 2500 personer gått med.  Arbetsgruppen försöker nu få så stor spridning på uppropet som möjligt, inte minst nu när ett nytt lagförslag gått ut på remiss.

–  Böneveckan för ensamkommande infaller samtidigt som kyrkoårets fasta inleds.  Mona Nykänen citerar bibeltexten för 18 februari som är hämtad från Hebreerbrevet ”Låt oss därför frimodigt träda fram till nådens tron för att få förbarmande och nåd i den stund då vi behöver hjälp”.

– Nu är verkligen en stund när vi behöver hjälp. Många av de unga mår fruktansvärt dåligt. Vi behöver be för alla som finns vid deras sida så att de kan förmedla hopp och livsmod, och för politikerna att de ska fatta rätt beslut, säger hon.

Så här lyder bönen som tagits fram för veckan:

”Gud, nu vi vänder oss till dig. Du som själv en gång var ett barn på flykt och känner utsattheten och otryggheten och vet hur det är att känna sig liten på jorden. Tack för att du känner oss fullt ut.

Först vill vi tacka dig för alla ensamkommande unga som kom till Sverige. Tack för att du genom dem har skapat så mycket gott bland oss som bor här. Tack för solidaritet som frigjorts, för nätverk och relationer som skapats. Tack att dessa unga fått oss att förstå vad som är viktigt i livet.

Vi ber nu för alla ensamkommande unga som kommit till vårt land och alla dem som finns vid deras sida. Vi ber om ny kraft för varje dag. Du känner den oro och förtvivlan som många känner. Var nära dem och beskydda dem i deras utsatthet. Vi ber om livsmod och hopp, trots svåra omständigheter.

Vi ber också för de politiker och tjänstemän som arbetar med frågan hur man ska hantera dessa ungas situation. Vi ber att en lösning snart ska komma till stånd och att ungdomarna ska kunna stanna här, i det land de flydde till för att få skydd. Vi ber om en överenskommelse som är hållbar, human och bygger på de mänskliga rättigheterna.

Vi ber också för oss själva. Att vi var och en ska göra det vi kan för att vara dina utsträckta händer i en brusten värld. Hjälp oss och ge oss styrka och hopp.

Allt detta ber vi om i Faderns, Sonen och den helige Andes namn. Amen”

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte

Mycket angeläget bön i ett läge där man lätt grips av förtvivlan!

Ulla Åkesson
Så angeläget. Många av de ensamkommande ber själva, inte minst vår fina pojke som bor hos oss sedan 8 månader. Vi oroas oxå och ber om hjälp att vara ett stöd för honom inför denna ovissa vår.

 

Till minne

Söndagsservice