Nyhet

Björklund hoppas på de 3 miljoner som ännu inte bestämt sig

Det var tredje gången Liberalernas partiledare Jan Björklund gästade Vårgårda Möte när han när han på torsdagskvällen intervjuades av Britta Hermansson och Robert Eriksson . Samtalet blev både djupt personligt och gav Björklund en chans att klargöra hur partiet ställer sig i frågor om EU-samarbete och skolans utveckling.

 

 Tånga hed är välkänt område för Jan Björklund. Inte bara för att han som riksdagens mest erfarne partiledare har varit här de tre gånger Equmeniakyrkans partiledarutfrågningar varit förlagda till Vårgårda. Här tjänstgjorde han också under utbildningen till officer i svenska försvaret.

Sedan förra utfrågningen har Björklunds parti bytt namn och logga – Folkpartiet har blivit Liberalerna. Det skakiga väljarstödet inför valet är dock detsamma som 2014. Då hoppades han på de 2 miljoner som ännu inte bestämt sig.

- Nu är det 3 miljoner och valrörelsen har precis börjat. Vi är hoppfulla, men absolut inte nöjda, konstaterade han när Sändaren möter honom innan utfrågningen.

Björklund tror inte att partiets ställning när det gäller den gymnasielagen, som man röstade nej till, har gjort att det blivit en vandring från hans parti till Centern.

- Nej, Centern låg högt redan innan den här frågan var aktuell säger han.

Liberalerna röstade nej med motiveringen att alla asylsökande måste behandlas lika. Björklund menar att svenskt rättsväsende har kommit fram till att de ungdomar som inte har tillräckliga asylskäl måste lämna landet. På frågan om det inte finns humanitära skäl svarar han:

- De har haft det bra i Sverige i tre år. Det är väl fantastiskt.

Det är förmodligen ett svar som en stor del av publiken denna kväll inte skulle vara nöjda med. För övrigt sa sig Liberalernas partiledare uppskatta Vårgårda möte som han säger är det utan jämförelse största evenemanget under valrörelsen och som samlar en stor del av civilsamhället.

Jan Björklund fick frågor om varför han säger nej till friskolor, om samarbetet i EU inte innebär att beslutsmakten flyttas ut och om det värderingskrig som han menar pågår både i Sverige och i Europa. Läs mer om detta i en längre version i Sändaren nr 33, utgivningsdag 14 augusti.

 
  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar