Bilda firar 75 år av folkbildning, förändring och utveckling

Studieförbundet Bilda fyller 75. Jubileet uppmärksammas med en ny bok och firanden landet runt.

– Hela året kommer att präglas av vårt jubileum, säger Magnus Stenberg verksamhetsutvecklare på Bilda.

Det är också Stenberg som skrivit boken Rum för möten, som skildrar Bildas hela utveckling, från bildandet av Frikyrkliga studieförbundet 1947, till i dag.

– Det finns ett värde i att se tillbaka, Frikyrkliga studieförbundet som det hette då, kom till i en värld som såg helt annorlunda ut än i dag, förklarar han.

En värld som numera består av tre kyrkotraditioner, den frikyrkliga, den ortodoxa och den katolska, som verkar i de tre profilområdena kyrka, samhälle och kultur. Dessutom har man två så kallade kompetensområden; ­Möten i Jerusalem och Ledar­utveckling.

Det är ganska långt ifrån den blygsamma början då baptisternas, missionsförbundets och metodisternas ungdomsförbund beslöt förena sitt bildningsarbete.

Men Magnus Stenberg tror ändå att pionjärerna skulle varit nöjda med Bilda av i dag.

– Den kristna tron är fortfarande vår drivkraft i Bilda, och vårt uppdrag den öppna folkbildningen.

– Men ska man se till vårt samhällstillvända arbete nu så skulle jag nog säga att det är integrationen som står i centrum, fortsätter Magnus Stenberg efter viss ­eftertanke.

Han förklarar att det här gäller inte minst inom de ortodoxa och katolska församlingarna med sin stora bredd av språkgrupper och kurser.

Det var redan 1978 som de ortodoxa kyrkorna blev medlemmar i Frikyrkliga studieförbundet, och även om utvecklingen mot integration kyrkorna emellan inte blev riktigt som man en gång trodde, så fungerar det utmärkt i dag, enligt Magnus Stenberg.

– Men visst, Bilda är fortfarande präglat av våra bildarkyrkor. Det är något vi måste arbeta vidare med.

Genom åren har dock de största stötestenarna varit dragkampen mellan medlemsorganisationerna, och det utåtriktade arbetet.

– Den spänningen har funnits där redan från början, säger Magnus Stenberg, som samvetsgrant dokumenterat alla konflikter i sin bok.

Som studiematerialet om sexuell orientering, inom MOD att älska-programmet som lanserades 1999. Det ansågs propagera för en homosexuell livsstil, och debattens vågor gick höga, påhejade inte minst av journalisten Siewert Öholm.

Eller förtroendekrisen, som ledde till att förbundsrektor Åsa Paborn lämnade Bilda år 2019. Orsaken var att förbundet inte ansågs stå för sitt kristna arv, något som, inte minst, Sändarens ledarskribent Sune Fahlgren, ­underströk.

Men många av de här konflikterna har ju också lett till förändringar, understryker Magnus Stenberg.

En kris av ett annat slag blev den senaste rundan i frågan om samgåendet med Svenska kyrkans studieförbund Sensus, år 2014.

I sista stund sa Bildas förbundsstyrelse nej, rädslan för att ­försvinna in i en stor organisation som Svenska kyrkan var för stor.

Några nya planer för samgående finns nu inte inom överskådlig tid, tror Magnus Stenberg, Bilda klarar sig bra på egen hand.

Men pandemin har slagit hårt mot Bilda, som mot alla andra.

– Ja, bara under pandemiåret 2020 så förlorade vi hälften av ­volymen.

– Vi har ju fått ställa om till mycket digitalt. Men vi hade digitaliserat en hel del innan också, vilket vi haft stor glädje av.

Men under det här nya året blir det många olika fysiska möten för att fira jubileet. Förutom boken, blir det firande i samband med alla regionstämmor i början av april. Och särskilt i samband med förbundsstämman 10 juni.

– Kvällen innan, den 9 juni blir det stor Bildagala i Stockholm, berättar Magnus Stenberg

– Och den 19 augusti, det datum då Frikyrkliga förbundet bildades kommer det att vara öppet hus på alla våra lokalkontor.

Fakta:

Annika Ahlefelt

annika.ahlefelt@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.