Nyhet

Bekräftade sexuella fall inom hjälporganisationen

Sex bekräftade fall av sexuella övergrepp har bekräftats internationellt av hjälporganisationen Plan International, enligt uppgifter till SVT. Där personal och volontärer hör till förövarna.

Generalsekreteraren för Plan International Sverige, Mariann Eriksson, säger i ett uttalande till SVT.

- ”Det här är helt oacceptabelt. Övergrepp och trakasserier hör inte hemma i vår organisation. Vi ser väldigt allvarligt på det som har inträffat och har nolltolerans mot alla former av maktmissbruk, övergrepp och trakasserier

Pågått över ett år

Det framkommer i Plan Internationals granskning där de fick in uppgifter om de bekräftade fallen under 2017. 
 

Ett fall rör sig om en anställd som senare avskedades. De övriga arbetade som volontärer eller partners till Plan International. Fallen var av brottslig karaktär och efter rapporter till lokal polis har samtliga gått ur tjänst, uppger SVT. 
 

- Vi har system och regelverk på plats för att förebygga överträdelser men kommer ytterligare att förstärka dessa eftersom varje fall är ett fall för mycket, fortsätter Mariann Eriksson
                                                                                                                                  Strikta regler

 Mariann Eriksson säger i ett uttalande på deras hemsida att de har strikta regler gällande deras medarbetare samt att alla måste lämna uttdrag ur belastningsregistret.    

                                                                    
 
Rapporterar regelbrott

 

Organisationen använder sig bland annat av en visselblåsarfunktion för att rapportera ifall någon bryter mot regler, uppger dem till SVT Nyheter.

- Vi ger fullt stöd och skydd åt dem som rapporterar in eventuella brister eller regelbrott 

( SVT, Plan International Sverige ) 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar