Nyhet

Begreppet "återvunnet plagg” kan leda vilse

Årets julklapp är ett återvunnet plagg, utlyste HUI Research. Men sådana finns det väldigt lite av på marknaden, säger slow fashion-experten Johanna Nilsson.

Johanna Nilsson är föreläsare, författare och smyckesdesigner med femton års erfarenhet av rättvis handel och hållbar utveckling. Hon blev glad när det återvunna plagget utlystes till årets julklapp.

– Men jag kände direkt att här kommer det att uppstå förvirring. I utnämningen används de olika begreppen otydligt. Å ena sidan verkar HUI tala om återvinning av fibrer, men i nästa andetag om återanvändning av hela plagg, alltså second hand. Det här är olika saker, och jag befarar att företag kan använda detta som greenwashing. Då kan konsumenten tro att så länge man köper något med lite återvunna fibrer i så kan man fortsätta att konsumera som vanligt.

Greenwashing (”gröntvättning”) är när ett företag i marknadsföringssyfte säger sig arbeta med hållbarhet utan att i praktiken förbättra sin produktion och bli mer hållbara.

Det finns alltså en risk att konsumenterna missförstår detta?

– Ja. Därför är det bra att just second hand-butiker synts i medierna om årets julklapp, och inte till exempel lågpriskedjor.

Många konsumenter tror att det finns en fungerande textil-återvinning, och att vi därför kan fortsätta konsumera slit- och-släng så länge vi slänger kläderna till återvinningen. 

– Men det kommer inte ut en ny tröja på andra sidan. Att återvinna textilfibrer till nytt tyg är tekniskt väldigt svårt och kräver mycket resurser. Det absolut bästa är att använda plagget helt till slut, det näst bästa är att återanvända plagget som det är eller att sy om det till något nytt. Att återvinna själva textilfibrerna till nytt tyg kommer längre ner på hållbarhetsskalan, på grund av att det är en resurskrävande process, och även slöseri att bryta ner fullt användbar textil till fibrer igen.

 

Fakta: Så lever kläderna vidare

  • Återanvändning (reuse) = plagget byter ägare. Loppis och second hand är oftast återanvändning.
  • Återbruk (remake) = att göra något nytt av ett gammalt plagg, till exempel en barnklänning av en herrskjorta. Det kan också innebära att de gamla kläderna görs om till isoleringsmaterial och stoppning till industrin.
  • Återvinning (recycle) = tyget bryts ner till fibernivå och ”byggs upp” igen till ett nytt tyg. En tekniskt svår och resurskrävande process. Fibrerna blir kortare och behöver ofta blandas med nya, längre fibrer för att det nya tyget ska bli hållbart. 
 
 
 
 
 
Hur kan man få ett loppisplagg att kännas som en lyxig julklapp?  Johanna Nilsson ger sina bästa tips i Sändarens papperstidning 48/2018.

 

Taggar:

Klimatet
0 Kommentarer