”Bedrövligt att de rika länderna inte kan skrapa ihop pengarna”

Klimat- och miljöminister Per Bolund leder en diskussion under COP 26. Foto: Henrik Montgomery/TT

Klimatmötet i Glasgow slutade som väntat i en kompromiss. I sista stund fick Indien med en skrivning om att kol inte ska fasas ut.

Equmeniakyrkans Lennart Renöfält menar att takten i klimatarbetet nu måste ökas.

Klimatmötet i Glasgow, COP26, har setts som det viktigaste sedan världens länder 2015 i Paris enades om att den globala temperaturökningen ska hållas under två grader. Forskning pekar dock på att de åtaganden som gjorts inte är tillräckliga och COP26 har bland annat handlat om att ländernas ambitionsnivåer måste höjas.

Förhandlingarna i Glasgow drog över tiden innan länderna kunde enas. Indien lyckades på slutet att mildra en skrivning om kolanvändning. I överenskommelsen står det nu att kolet ska fasas ner i stället för att det ska ­fasas ut.

Många länder är besvikna över att skrivningen inte blev skarpare än så men accepterade ändå förändringen. Mötets ordförande Alok Sharma kämpade mot tårarna och bad om ursäkt för mötets utveckling kring kolet under de sista timmarna.

På plats i Glasgow fanns Lennart Renöfält, som ingår i Kyrkornas världsråds klimatarbetsgrupp. Han gläds åt att det trots allt togs steg framåt på flera områden.

— Men samtidigt är jag besviken över att insikten om allvaret i situationen inte drabbat alla, ­säger han.

Länderna som deltog i COP26 uppmuntrades att lämna in skärpta mål för utsläppsminskningar till 2030 redan nästa år, då COP27 hålls i Egypten. Detta för att om möjligt begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. De nuvarande nationella åtagandena – om de uppfylls – pekar mot att världen går mot en uppvärmning på 2,4 grader vid seklets slut.

— Vi måste öka takten annars blir konsekvenserna förödande, säger Lennart Renöfält.

Under mötet i Glasgow har Kyrkornas världsråd speciellt lyft fram de fattiga ländernas röster. Det är de rika länderna i västvärlden som främst stått för de utsläpp som nu hotar livet på jorden. Trots det har de rika länderna varit ovilliga att stötta andra länders omställning till mer klimatvänlig energiproduktion fullt ut.

— Det är bedrövligt att de rika länderna inte kan skrapa ihop de pengarna. För vi har det historiska ansvaret, säger han.

Lennart Renöfält har under sin tid i Glasgow känt sig stärkt av Equmeniakyrkans tydliga ställningstagande för klimatet. Han har inte hört talas om någon annan kyrka som utlyst klimatnödläge. Men det går inte för kyrkorna att slå sig till ro.

— Det som skett understryker behovet av ytterligare opinionsarbete. De politiska ledarna måste förstå att det lönar sig mer politiskt att vidta åtgärder än att inte göra det.

Fakta: COP 26

En viktig förhandlingspunkt under Glasgowmötet har varit att slutföra arbetet med Parisavtalets regelbok. COP26 lyckades lösa upp de sista knutarna och därmed kan Parisavtalet från 2015 implementeras fullt ut.

Klimatmötets slutdokument är inte juridiskt bindande och det finns inget straff för de länder som väljer att strunta i det som man har kommit överens om.

TT

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice