Nyhet

Barnets tvivel blev musik

Thore Eriksson föddes in i Pingströrelsen och fick tidigt en plats bland musikerna i gudstjänsten. Men det var något som skavde. Det här bearbetar han i sin debutskiva ”Vägen”.

– Det fanns en tid då jag inte fixade att gå in i en kyrkolokal, säger Thore Eriksson.

Han är sångpedagog och musiklärare med bakgrund i pingst- och missionskyrkan.

– Som ung var jag väldigt engagerad i kyrkans musikliv och trivdes bra.

Men samtidigt var det något som skavde.

– En kyrka är inte en vanlig förening – ska man vara med ska man ha en tro. Jag hade många frågor och tvivel, men upplevde att jag inte kunde prata om dem med någon.

På den tiden var förkunnelsen tydlig: det finns bara en sanning och den diskuterar man inte.

– Som barn kunde jag känna en skräckblandad förtjusning inför den starka förkunnelsen om att man ständigt skulle vara redo för Jesu återkomst. En gång trodde jag att han faktiskt hade kommit, när jag var ensam hemma och resten av familjen inte kom hem vid avtalad tid. Jag tänkte att Jesus hade hämtat dem och jag var ensam kvar.

I tonåren började vänner utanför kyrkan konfrontera honom.

– Varför gör ni si, varför säger ni så? Men jag kunde inte svara, eftersom jag inte hade erövrat tron själv. Jag såg mycket positivt i kyrkan, men också saker jag inte förstod eller kunde omfatta.

Det blev ingen dramatisk uppgörelse, utan han fasade ut sig själv från kyrkan under en längre period.

– Mot slutet blev det oerhört jobbigt för mig att gå in i en kyrka, och det blev något jag undvek att göra i flera år.

Han kan fortfarande ha svårt för situationer där någon står framför en grupp och säger hur gruppen ska interagera med varandra.

– Jag tror absolut att det kommer från kyrkan, där någon framifrån till exempel säger att jag ska vända mig till min granne och önska Guds frid. Då tänker jag ”Ingen annan kan bestämma när jag ska kommunicera med Gud eller någon annan.”

Efter många år tog en vän från ungdomen kontakt. De pratade om uppväxten, tron och tvivlet och Eriksson berättade att han skrivit låtar om det. Vännen bjöd in honom till ett panelsamtal i Equmeniakyrkan i Sigtuna. Hans sånger var invävda i programmet.

– Det var jätteläskigt. Jag förberedde mig genom att gå i en torsdagsmässa i Svenska kyrkan. Det var läskigt det med, men ett bra steg.

När panelsamtalet väl kom gick det bra.

– Atmosfären i den kyrkan vad enbart välkomnande och det kändes som att min musik passade väldigt bra i kyrkorummet. Ärligheten vibrerade i luften, sa någon i publiken.

Efter den första gången har spelningarna blivit flera. I dag, 24 oktober, släpps Thore Erikssons debutalbum ”Vägen” på Spotify.

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar