Baptistpastorn från Gaza: Bara Guds nåd kan hindra hatet ta över våra hjärtan

Hanna Massad
Hanna Massad är pastor i Gazas enda baptistkyrka. Evangeliska kristna i Gaza är pressade från många håll. Foto: privat

Som Gazas ende baptist­pastor besöker han ofta enklaven. Nu ser Hanna Massad området förstöras, och släktingar och vänner dö.

I enklaven Gaza finns bara tre kyrkor; en katolsk, en grekisk-ortodox och en baptistisk (dessutom finns ett kapell i det anglikanska sjukhuset). Den lilla baptistkyrkan har genom åren varit utsatt för svår förföljelse. 2007 mördades föreståndaren för församlingens bibliotek, Rami Khader Ayyad. Det mordet har aldrig klarats upp, men mycket pekar på att det genomfördes av islamistiska extremister. Och baptistkyrkan skadades 2008 när israeliska stridsplan attackerade ett hus i grannskapet.

Fortsätter tjäna församlingen

Församlingens pastor, Hanna Massad, har flytt Gaza, men har fortsatt att tjäna församlingen och besöker enklaven flera gånger varje år.

– Människor brukar fråga mig hur det är att leva i Gaza. Jag har aldrig suttit i fängelse i hela mitt liv, men det är som att vara fängslad, säger han.

Trycket är särskilt stort på kristna, och inte minst på evangeliska kristna. Enligt Hanna Massad pressas man av militanta islamister, av den israeliska militären och av blockaden. Dessutom är ledarna för de historiska kyrkorna negativa till baptisterna.

– Den övergripande frågan är hur du under sådana omständigheter bevarar din frid och fortsätter att tjäna Herren. Hur gör du för att inte hat och hårdhet ska ta plats i ditt hjärta? Vi klarar det inte själva, det är bara genom Guds nåd som det är möjligt, ­säger han.

Befinner sig i USA

Hanna Massad befinner sig i USA när jag intervjuar honom, men han var i Gaza så sent som i slutet av september och har ständig kontakt med de kristna som nu genomlider kriget.

– Människor är skräckslagna och vet inte vart de annars ska vända sig. Många kristna har fått sina hem förstörda, säger han.

Som rapporterats tidigare skadades området runt den grekisk-ortodoxa kyrkan av israeliska bomber, och en byggnad kollapsade. 18 personer dog, en av dem var en släkting till Hanna Massad.

– Och en av dem som brukade arbeta i vårt kristna bibliotek dödades tillsammans med sin fru. Det här är fullständigt oskyldiga människor.

Fruktar att många civila kommer att dö

Sändaren intervjuar honom innan Israel inledde sin markoffensiv. Han fruktar att en stor mängd civila kommer att dö när Israel går in med marktrupper.

Han stöttar inte på något sätt Hamas, men vänder sig mot allt dödande av civila. Han tror att majoriteten av palestinierna varken står bakom Hamas eller PLO:s parti Fatah.

– De flesta föräldrar vill bara kunna uppfostra sina barn i trygghet, men det är de som får betala priset. Hur tror du att föräldrar känner sig när de ser sina barn dö och skadas?

Viktigt att se orsakerna till konflikten

Han tycker inte att det är de kristnas uppgift att välja sida, utan att leva i Jesu efterföljd och visa på kärlek och förlåtelse. Han menar dock att det är viktigt att se orsakerna till konflikten. Hans far och släktingar ägde land som de förlorade när staten Israel bildades 1948, land som de aldrig fått ersättning för.

– Det är många palestinier som delar det ödet, men särskilt evangelikala kristna i andra länder har en tendens att ensidigt fokusera på och stödja staten Israel. De vet inte att många kristna förlorade sina hem och sitt land när Israel bildades, säger han.

Tvåstatslösning enda vägen framåt

Om inte världssamfundet arbetar för en långsiktig lösning av konflikten mellan Israel och Palestina tror han att våldet bara kommer att fortsätta. Själv ser han en tvåstatslösning som den enda realistiska vägen framåt, så att både palestinier och israeler kan leva i fred.

Han kommer att försöka återvända till Gaza så snart det är möjligt för att bistå med nödhjälp genom sin organisation Christian Mission to Gaza. Han har genom åren själv upplevt och sett spåren av många krig.

– Det är något som skrämmer mig: Hur kan vi som är skapade i Guds avbild vara kapabla till sådana övergrepp. Vilken ande är det som motiverar oss då? Men det finns en Ande som pekar på en annan väg.

Taggar:

Gaza Baptism

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne