Bankens krav: Registrera stora gåvogivare

Erik Bryskhe, pastor i Umeå.

Bankernas skärpta regler ger församlingar huvudbry på fler sätt. Korskyrkan i Umeå har fått uppmaningen att föra register på givare som skänker summor på 10 000 kronor eller mer.

Korskyrkan i Umeå har byggt nytt, och i samband med detta lades lånen om och man bytte till Handelsbanken. Nu har kassören blivit kontaktad angående krav om att föra register på större gåvor och vem som är givare. Anledningen uppges vara reglerna om penningtvätt.

Riktlinjen är att gåvor på 10 000 kronor eller mer ska registreras oavsett om de kommer kontinuerligt eller vid enstaka tillfällen.

Erik Bryskhe, pastor och föreståndare, tycker det känns mycket märkligt.

– Jag tycker inte myndigheter har att göra med vem som ger vad till kyrkan. Det känns som ett kontrollsamhälle. Och det är ju väldigt långsökt att någon skulle utnyttja kyrkan för penningtvätt. Vi har inget att dölja, men som kyrkan vill vi inte föra register på gåvor. Det är inte så vi jobbar, säger han.

Vet du om andra kyrkor eller organisationer fått samma krav?

– Det här är helt nytt, men jag har skickat frågan till andra församlingar här i Umeå, och till några av de större EFK-församlingarna. Men än har vi inte hunnit få svar, säger Erik Bryskhe.

Hur gör ni nu?

– Vi vet inte. Vi ska ta upp det i församlingen och fundera över hur vi går vidare. Ska vi byta bank, driva det som ett princip-ärende, neka att registrera… jag vet inte. Det är en intressant diskussion att föra hur mycket myndigheter har rätt att lägga sig i vad en församling gör.

Kerstin Schönström

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Storbankerna silar mygg (jagar vanligt folk för små insättningar) och sväljer kameler (tvättar pengar i mångmiljardklassen).

 

Till minne

Söndagsservice