Avskaffad exorcism väcker kritik

Katolske biskopen Joseph M Bonnemain i Schweiz, avskaffar exorcistprästerna i stiftet. Foto: CHRISTIAN BEUTLER/KEYSTONE

När biskopen i schweiziska Chur nyligen meddelade att ingen ny ”exorcistpräst” ska anställas i stiftet, startade en stark kritik inom den katolska världen.

– I dag måste man dock acceptera att det finns alternativ, som med läkare, säger biskop Joseph Bonnemain till Sändaren.

Biskop Joseph Bonnemain i räto­romanska staden Chur i östra Schweiz vill tona ned den katolska traditionen gällande exorcism. Då han anser att andebesvärjelse inte är den enda vägen för att erbjuda hjälp, anställer han ingen ny präst som enbart arbetar med liknande frågor. Platsen har varit vakant i stiftet sedan 2020 och det är biskopen som anförtror någon till denna specifika uppgift.

– För varje människas behov måste man hitta ett skräddarsytt stöd. När det finns alternativ till exorcism, hänvisar jag till läkarvård och psykoterapi, säger biskop Joseph Bonnemain.

"Jesus praktiserade excorcism"

På internationella katolska sajten aleteia.org påminner man om att ”Jesus praktiserade exorcism och att det är från honom kyrkan fått den kunskapen, samt att den utgör en del i kampen mot satan.”

– I dag kan man dock inte påstå att problem som plågar människan tvunget har en mystisk eller övernaturlig orsak, säger han till Sändaren.

Joseph Bonnemain vill dock inte jämföra en exorcistpräst med en healers arbete.

– Absolut inte. En exorcistprästs extra kraft går ut på att befria själen från ondska och synd, menar han.

Alplandets statliga radiokanaler har varit först med nyheten, som orsakat skriverier i den katolska pressen över hela Europa.

– Det är sant att många katoliker blivit överraskade över beslutet, säger Raphaël Zbinden på sajten cath.ch i staden Lausanne.

Han uppskattar att en majoritet av Schweiz katoliker ställer sig bakom Bonnemains synsätt på läkare och psykologer.

– Samtidigt vill många katoliker att exorcistprästen inte försvinner, säger han till Sändaren.

Svidande kritik

I vissa katolska länder har dock kritiken varit svidande.

– Att verka utan en exorcistpräst är en synd. Då kan man inte peka ut djävulen, vilket är att försvaga katolicismen som religion, säger franske exorcistprästen Guy-Emmanuel Cariot i medierna.

I Sverige, där den katolska kyrkan har 128 000 registrerade medlemmar, finns ingen särskilt utsedd exorcistpräst sedan över fem år tillbaka. Det har dock funnits tidigare.

– Människor som tror sig behöva exorcism hänvisas till psykiatriker, psykolog eller terapeut. Men det vanligaste är att de har mest behov av någon som lyssnar på dem, som ber med och för dem, skriver Kristina Hellner talesperson för Katolska kyrkan i Sverige i ett mejl till Sändaren.

– För de katoliker som trots allt upplever behov av en exorcist hänvisar vi till församlingsprästen.

Johan Tollgerdt

2 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Karin Isaksson
Jag är inte ens kristen alltså inte medlem i någon församling. Men att veta om båda sidor finns, onda och goda = övernaturligt existerar gör alla om dom är kloka med EQ. Nu menar Katolska kyrkan på att ALLA människor som upplever övernaturligt är psyk-patienter. Då måste det vara alla i programmet Det Okända, både personal och deltagare. Ni kan dra åt.... H !
Ingrid
Det är verkligen ONDSKA att inte hjälpa människan längre som ni kunnat och kan.

 

Till minne

Söndagsservice