Begränsade gudstjänster kan strida mot grundlag

Begränsad gudstjänst kan vara lagvidrigt. Foto: Mostphotos

Begränsningen av antalet gudstjänstbesökare kan strida mot regeringsformen, svensk grundlag.

– Det har aldrig prövats
i domstol, konstaterar Göran Gunner, lektor på EHS som undervisar i religions- och övertygelsefrihet.

Religionsfriheten är en av delarna i regeringsformen, en av Sveriges fyra grundlagar.

Den ska bland annat se till att ingen hindras från att välja sin egen eller ingen trostillhörighet. En grundläggande rättighet är också att var och en, ensam eller tillsammans med andra får ut­öva sin religion. Till exempel då att fira gudstjänst.

Enligt regeringsformen är religionsfriheten också undantagen i uppräkningen av opinionsfriheterna som får begränsas i särskilda situationer.

Därför är det oklarheter om de rådande begränsningarna på åtta personer max vid gudstjänster, femtio från och med 11 april, är inom ramen för vad lagen tillåter.

– Än så länge har jag inte hört om någon kyrka som vill ha öppet som vanligt utan alla vill dra sitt strå till stacken under pandemin, vilket ju är bra. Därför kommer antagligen heller inte oklarheterna att prövas, tror Göran Gunner.

Han har satt sig in i frågan då den tangerar med hans undervisningsämnen på Enskilda högskolan.

Han tillägger dock att han själv bara har noterat oklarheterna, och är inte säker på hur en domstol skulle döma.

Mötesfriheten är uppräknad i begränsningarna, och därtill kommer att Europakonventionen som också är svensk lag tillåter en begränsning beroende för hälsoskäl. Svensk epidemi och pandemilag är därtill aspekter att beakta.

– Vad jag därför tror är bättre att sikta in sig på, som jag också uppfattar att Sveriges Kristna Råd gör, är att agera för likabehandling. På vilka grunder kan man begränsa till exempel kyrkobesök men inte andra verksamheter.

I sina studier kring ämnet har han noterat en klart mer aktiv process kring frågan i länder som USA, som likt Sverige har en stark religionsfrihet.

– Där har frågan om varför man kan vara fler på ett casino än i en kyrka till exempel gått upp i högsta domstolen. Donald Trump pläderade ju också för att man skulle öppna kyrkor, synagogor och museer i polemik mot New Yorks guvernör som ville begränsa, så där har debatten varit på högre nivåer, berättar Gunner.

Enskilda församlingar har i USA också trotsat landets pandemibegränsningar och vägrat att minska antalet gudstjänstbesökare.

Kyrkoledare från Sveriges Kristna Råd skrev i ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind tidigare i februari att om till exempel den kvadratmetersregel som tillämpats för andra, skulle gälla för exempelvis domkyrkan i Uppsala skulle 273 personer kunna fira gudstjänst där.

Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap på Linnéuniversitet och ledarskribent för Sändaren tycker att frågan är intressant, men håller med Göran om att det är bättre att fortsätta arbeta för likabehandling än att faktiskt pröva lagen.

– Vårt gemensamma mål är att motverka pandemin. Bara för att man kan göra saker är det ibland ändå bättre att låta bli.

 

Det har aldrig prövats i domstol. Göran Gunner, lektor på EHS om att begränsningen av gudtjänstbesökare kan strida mot grundlagen.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne