Nyhet

Årets fredspris till ICAN

Årets fredspris går till ICAN – International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. Ett val av norska nobelkommittén som Kristna fredsrörelsen applåderar.

ICAN är en global kampanj som idag finns i 101 länder och har över 468 samarbetspartners. ICAN var den drivande kraften för att starta förhandlingar om ett förbud mot kärnvapen och drev processen framåt. FN:s konvention om ett kärnvapenförbud antogs den 7 juli 2017.

- Vi är själaglada över att ICAN:s arbete nu erkänns och det är verkligen ett bevis för hur viktigt civilsamhället är för att hålla ut och förändra världen. Vi gläds nu med Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet respektive Läkare mot kärnvapen och känner oss också stolta som medpristagare, säger Lotta Sjöström Becker, Generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen.

– Priset kommer även helt rätt i tid då spänningarna runt Nordkorea och USA gör den säkerhetspolitiska situationen alarmistisk. Världens förmåga att lösa detta på diplomatisk väg är superviktig och då är en konvention som förbjuder kärnvapen det minsta vi behöver.

Beatrice Fihn, svenska som numera bor i Geneve, är generalsekreterare för ICAN. Hon väntar sig ingen omedelbar kursändring från de stora kärnvapenländerna. Men på sikt hoppas hon att fredspriset kan bidra till att driva fram en förändring.

–  Ett fredspris ger ju också väldigt mycket uppmärksamhet kring frågan och vi hoppas att det här kommer att leda till många frågor runt om i världen, säger hon till TT.

- Kärnvapenstaterna har ju försökt stoppa det här avtalet med ganska hårda metoder, pressat många länder till att inte delta och skriva på. Det är också ett bevis på att de förstår vilket inflytande ett sådant här avtal kan ha — även om de inte skriver på det.

- De har sett med kemiska vapen, biologiska vapen, landminor och klusterbomber hur internationella förbud — även om de inte deltar — kommer att påverka dem ändå. Så de kommer definitivt att känna mer press efter det här, säger Fihn.

TT och Philip de Croy

0 Kommentarer