Anyuru får Augustpriset för Årets skönlitterära bok

I kväll delades Augustpriset ut för 29:e gången. Årets pristagare i den skönlitterära kategorin är Johannes Anyuru för "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar". Sara Lundbergs får årets pris i kategorin årets bästa barnbok medan Fatima Bremmer vann priset för årets fackbok. Lilla Augustpris gick i år till Den röda cykeln av Saga Miketinac.

Anyuru tog under kvällens Augustprisgala emot priset för årets skönlitterära bok för "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar". Romanen är en både dystopisk och poetisk skildring av ett framtida Göteborg där muslimer måste skriva på medborgarkontrakt för att inte bli kallade Sverigefiender. De som vägrar deporteras till Kaningården, ett miljonprogramsområde och läger.

Ytterligare fem romaner var nominerade i kategorin Årets skönlitterära bok: Klas Östergren för I en skog av sumak, Jenny Tunedal för Rosor skador, Isabelle Ståhl för Just nu är jag här, Jörgen Gassilewski för Hastigheten, Sigrid Combüchen för Sidonie och Nathalie. Från Limhamn till Lofoten.

Årets svenska fackbok
I kategorin Årets svenska fackbok blev årets vinnare Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer.
– Nu är Ester tillbaka i vår historieskrivning. Hon hade nog varit oerhört nöjd med det här, hade troligtvis tänt en cigg och tagit ett järn, sa Fatima Brenner i en kommentar efter prisutdelningen.

Boken vann i kategorin, där ytterligare fem böcker var nominerade:
Hédi Fried för Frågor jag fått om förintelsen, Sven Olov Karlsson för Brandvakten, Roine Magnusson, Mats Ottosson, Åsa Ottosson för Nära fåglar, Johan Svedjedal för Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv och slutligen Per Wirtén Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater.

Årets barn- och ungdomsbok
Sara Lundberg Fågeln i mig flyger vart den vill blev årets pristagare i kategorin Årets bästa barn och ungdomsbok.

– Jag vill tacka alla kvinnliga konstnärer som har banat väg genom historien för att jag ska kunna stå här just i dag, sa författaren efter prisutdelningen.

Sara Lundberg tog emot priset även 2009 för Skriv om och om igen, men då tillsammans med tre medförfattare. 

Den här gången har författaren skapat en bilderbok för äldre, med inspiration av konstnärinnan Berta Hansson.

I kategorin var ytterligare fem böcker nominerade:
Lisa Hyder och Per Gustavsson Om dagen tar slut, Sara Lundberg Fågeln i mig flyger vart den vill, Elin Nilsson Anrop från inre rymden, Johanna Nilsson För att väcka hon som drömmer, Lena Ollmark och Per Gustavsson Den förskräckliga historien om lilla Hon

Johanna Thydell och Emma Adbåge Dumma teckning!

FAKTA: 
Augustpriset, som instiftades 1989 av svenska Förläggareföreningen, delas ut med syfte att belöna och uppmärksamma de bästa nyutkomna böckerna i kategorierna skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur på svenska. Vinnarna i kategorierna skönlitteratur, facklitteratur och barn-och ungdomslitteratur, får en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare, 100 000 kronor vardera – och ett mer eller mindre garanterat uppsving vad gäller försäljningssiffrorna.

Även Lilla Augustpriset delades ut under kvällen, ett pris som instiftades 1994 för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Årets pris gick till Den röda cykeln av Saga Miketinac i en tävling som är öppen för alla mellan 16 och 20 år.

– Det känns hedrande och häftigt och jag är väldigt stolt, sa den nyblivna pristagaren i en kommentar efter utdelningen.

Saga Miketinac passade under talet även på att tacka sin lillasyster och sin svensklärare.

– Utan honom hade jag inte vågat skicka in något bidrag överhuvudtaget, sa hon inför publiken.

 

 

Taggar:

KULTUR

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne