Antalet terrorattacker i världen har minskat

Enligt SOM-insitutets mätningar är terrorism en av de saker svenskar oroar sig mest för och i västvärlden ökade antalet terrorattacker. Men globalt har antalet terrorattentat minskat för tredje året i rad.

Det var den 14 oktober 2017 som en massiv explosion skakade Mogadishus Hodan-distrikt. En lastbil hade exploderat med dödlig effekt. Totalt miste minst 587 människor livet i den förödande attacken, och över 300 till skadades. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret, men tjänstemän har pekat i riktning mot den extremistiska islamistgruppen al-Shabaab. Attentatet var den dödligaste terrorattacken i hela världen i fjol, en varnande påminnelse om hur dödliga enskilda terrorattacker faktiskt kan vara.

Med det sagt minskade antalet terrorattacker i världen i fjol för tredje åren i rad, om än från en hög nivå som nådde sin topp 2014. Det enligt en ny sammanställning från forskningsgruppen START, vid Marylands universitet i USA.

I Västeuropa ökade antalet med sju procent men trots detta sjönk antalet dödsoffer i terror med 65 procent, enligt START. I Nordamerika var det däremot en 29-procentig ökning av attacker, och en 70-procentig ökning av dödsfall.

På det stora hela är det dock en förhållandevis liten del av alla terrordåd som begås i Europa och USA – totalt cirka fem procent av alla som sker i världen, och de allra flesta är inte dödliga. Jämfört med att 35 procent genomförs i Mellanöstern och Nordafrika.

FAKTA 
Trots minskningen under 2017 genomfördes totalt 10 900 terroristattentat under 2017. 26 400 människor dog i attentaten.

Mer än hälften av attackerna genomfördes i fyra länder. I Irak genomfördes 23 procent av dåden, i Afghanistan 13 procent, i Indien 9 procent och i Syrien 8 procent . Bara två procent av terrordåden genomfördes i Europa eller Nordamerika.

Källa: Marylands universitet

TT/Sändaren

Taggar:

Terrorism

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne