Antalet döda stiger snabbt

Antalet döda fortsätter att snabbt stiga vid protesterna i Gaza i samband med invigningen av USA:s Jerusalemambassad. Totalt uppges nu 43 palestinier ha skjutits ihjäl av israeliska styrkor och närmare 800 ha skottskadats — i konfliktens blodigaste dag sedan kriget 2014.

- Det spelar ingen roll om hälften av oss dör. Vi kommer att fortsätta så att resten kan få leva med värdighet, sade 31-åriga Bilal Fasayfes till nyhetsbyrån AFP, innan han tillsammans med sin fru och två barn klev på en buss i staden Khan Yunis med destination gränsen.

18-årige Muataz al-Najjar, som skadats vid fyra tillfällen under de senaste veckornas protester, är en av dem som siktar på att försöka ta sig över gränsen.

- Ambassadflytten från Tel Aviv kommer att stoppas, säger han.

Andra, som 50-åriga Faris Abu Hajaras, har förberett sig för att hålla sig bland folkmassorna längre från gränsen.

- Vi kommer att bete oss fredligt med våra händer så här, säger han med armarna upp i luften.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz rapporterar palestinska hälsovårdsmyndigheter att 43 personer har dödats av israelisk eldgivning. Dessutom har 772 människor skadats.

Den israeliska militären uppger att cirka 40 000 människor är inblandade i de palestinska protesterna vid tolv områden längs gränsen. Militären anklagar den islamistiska palestinska rörelsen Hamas, som styr i Gazaremsan, för att leda en "terroroperation under skydd av människomassor".

Militären beskriver eldgivningen som nödvändig för att försvara gränsen.

Medan protesterna pågår längs gränsen har Israel angripit Hamasmål från luften.

"Ett stridsflygplan attackerade fem terroristmål i en militär träningsanläggning som tillhör terrororganisationen Hamas i norra Gazaremsan. Attacken utfördes som svar mot de våldsamma handlingar som Hamas utfört under de senaste timmarna längs säkerhetsstängslet", skriver israeliska militären i ett uttalande enligt AFP.

Omvärlden manar nu till besinning från båda parter. Både EU och Frankrike har varnat för övervåld från israelisk sida. 

 

Mattias Mächs/TT

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Hade det inte räckt med gummikulor från Israels sida?
Lars Göran Berg
Thorstens fråga är berättigad.Hade det inte räckt med plakat från Hamas sida?Hade det inte räckt att de protesterande ropat ut sorg och ilska. Hade de måst utsätta israeliska och palestinska unga män för skador och död. Nu väcktes behov att försvara sig.Hamas terror-aktivister ledde till död i onödan. Hade inte terrorgruppen Hamas investerat 100 mkr i protesterna och anställt folk för att angripa Israel, hade inga dödats. Många är med visst fog upprörda över Israels försvar: Men vad skulle staten Israel då göra? Låta Hamasanställda ta sig in i demokratin Israel? Vilka fredliga metoder fordrar vilka resurser när det handlar om tiotusentals sk aktivister. De Hamasledare som var och en äger flera miljarder tar dem från fattiga personer inom Gaza. De utsätter fattiga, skor sig själva och göder en rasistisk diktatur. Röstning och de begrepp vi kopplar till frihet och demokrati saknas i deras koncept. Abbas är väl känd för sin korruption, Om Abbas och Hamas styret gett sina medborgare av sina privata resurser funnes det troligen en annan diskussion än den som nu äger rum. Levande minnen av död och blod stoppar inte enbart våldets djävulska expansionskraft. Nej men man kan inte alltid se den ena sidan som underförsörjd och den andra sidan som den onda demokratin. Vad Hamas ville detta blodbad är helt klarlagt, Deras skuld ligger också i när en mor tar med sig ett spädbarn och går in med det i den zon där intensiva aktiviteter pågår och giftig däcksrök skymmer sikten för dödande vapen. Det döda barnet omvandlas till effektivt politiskt vapen i det mediakrig som också pågår. Förlorare; palestistinska familjer och barn i Gaza. Unga israeliska soldater. Vinnare? Inga. Hamas sänker människors livssituationer strategiskt. Hamas ledarna ökar sina förmögenheter påtagligt samtidigt som de öser sitt hat över demokratin i grannlandet. På ytan ser det ut som David mot Goliat,Men under den en strid mellan frihet och fascistisk teokrati där enskildas liv blir järnkulor.